Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till bärga

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder bärga?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet bärga?

 1. Under torsdagen kommer alpina fjällräddare och en polishelikopter att ta sig till olycksplatsen för att med hjälp av en vinsch försöka bärga kroppen.

  Den yngre kvinna som körde bilen misstänks inte för något brott och tilläts lämna platsen innan traktorn hunnit bärga bilen.

  Båda vagnarna har enligt polisen hamnat ur sina spår och det kommer att ta tid att bärga de båda vagnarna.

  Två lyftkranar och en traktor användes för att bärga tågvagnen.

  Polis som kom till platsen tillkallade räddningstjänsten som med hjälp av en båt kunde gå ut och bärga kroppen.

  Tommy Samuelssons kontrakt med Vienna Capitals löper över två år och med nysatsningen i klubben finns det förhoppningar om att svensken ska kunna bärga hem en titel till den österrikiska huvudstaden.

  Det krävdes hårt jobb för att bärga de båda poängen.

  Fartyget hittades av det amerikanska företaget Odyssey Marine Explorer som nu ska bärga lasten med hjälp av en robotubåt.

 2. Under kursen fick hon lära sig att reva och bärga segel.

 3. Han väntade och han väntade och låg där på hotellrummet och såg på TV när Moa Hjelmer tog brons och han kunde knappt bärga sig.

  Så jag kunde knappt bärga mig inför den här matchen.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för bärga

 1. bärga, fornsvenska bærgha, biærgha = fornisländska o. fornnorska bjarga, danska bjerge, gotiska baírgan, fornsaxiska, fornhögtyska bergan (nyhögtyska bergen), anglosaxiska beorgan st. verbet = urslav. *berg- (fornslaviska brěgą, sörjer för); urindoeuropeiska bhergh-. Grundbetydelse: gömma (t. ex. gotiska, fornsvenska: tha solen var bærghat), varav: bevara, rädda. Jämför fingerborg, förborgad.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Vega

  Latinsk variant av det arabiska namnet al-Waki, som är namnet på en stjärna i Lyrans stjärnbild.

  Hur böjs bärga?

  verb
  aktivpassiv
  grundformatt bärgaatt bärgas
  nutidbärgarbärgas
  dåtidbärgadebärgades
  supinumhar|hade bärgathar|hade bärgats
  imperativbärga
  particip
  presensbärgande
  perfekten bärgad
  ett bärgat
  den|det|de bärgade