/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder behovsprövning?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

behovsprövning är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hädare en synonym till heretiker?

Hur används ordet behovsprövning?

  1. Den viktiga frågan är alltså hur Stefan Löfven och Ylva Johansson ställer sig till LO:s förslag: vill man också införa behovsprövning och en återgång till tidigare system?
  2. Cypern har också åtagit sig att strama åt bidragssystemet genom att införa behovsprövning och att slå samman befintliga bidragssystem för att minska överlappningar mellan systemen.
  3. Riksidrottsförbundet menar att behovsprövning inte är helt oproblematiskt och efterlyser en precisering.
  4. Vad anser du om politikernas behovsprövning bland de unga i Stockholm?
  5. Mellanskillnaden mellan dagens barnbidrag och det höjda bidraget vid årsskiftet borde nu tillfalla våra gamla i avvaktan på behovsprövning och förändring av de administrativa rutinerna.
  6. Varför avfärdas behovsprövning av barnbidraget med att det är för svårt att administrera?
  7. Hon framhåller att det är enkelt att lägga in en rutinkontroll vid varje behovsprövning och på det sättet garantera att omsorgstagaren får ett förbehållsbelopp.
  8. Centralstyrelsen anser att systemet fungerar bra och att det är rimligt och riktigt att göra en behovsprövning för att bevilja bidrag och föreslår därför att motionen avslås.
  9. Han är ett exempel på någon som skulle kunna få svårare att komma till Sverige om LO:s förslag om behovsprövning av arbetskraft återinförs för invånare utanför EU.
  10. – Förslaget innehåller en behovsprövning av modersmålet.
  11. Allt styrs efter behovsprövning som görs för varje kund.
  12. Socialdemokraterna vill att äldre ska erbjudas skattesubventionerade tjänster utan behovsprövning.
  13. I dag tilldelas målsägarbiträde efter behovsprövning av polis och domstol.
  14. Verket föreslog också aktiv bostadsförmedling med fler förturer med särskild behovsprövning.
  15. En individuell behovsprövning ska göras för att se om hushållet är i behov av stöd.
  16. Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det i ingressen att förslaget om behovsprövning kom från partiet Liberalerna.
  17. – Eftersom det finns en behovsprövning blir socialbidragssystemet kontrollerade på ett helt annat sätt än till exempel a-kassa eller sjukförsäkring.
  18. Ingen behovsprövning görs för de enskilda barnen och alla är välkomna, även de barn som inte lever i ekonomiskt utsatta förhållanden.
  19. Utan någon behovsprövning har alla som har åldern inne rätt att ta del av tjänsten och maten kan väljas från tre kök.
  20. -För att lösa problemen på arbetsmarknaden bör först och främst den inhemska befolkningen utbildas och omskolas, sade Karlsson, som vill se en central behovsprövning.
  21. – För att lösa problemen på arbetsmarknaden bör först och främst den inhemska befolkningen utbildas och omskolas, sade Karlsson, som vill se en central behovsprövning.
  22. I dag är det arbetsgivarna som själva bestämmer om det finns behov av invandrad arbetskraft, Sverigedemokraterna vill i stället att det görs någon form av behovsprövning, exempelvis från arbetsmarknadens parter.
  23. Bättre utbildning för personalen är etrt löfte, liksom att de äldre ska kunna välja mer hur hemtjänsttimmarna ska användas, kanske t o m införa att dagens behovsprövning inte alltid ska behövas.
  24. ” Lägenheter kommer i och med beslutet att fördelas till en viss grupp utan att man gör en individuell behovsprövning före, vilket normalt är fallet i ärenden om företräde i köer och andra sociala förmåner ” skriver SD i ett pressmeddelande.
  25. Understöd är en form av ekonomisk eller praktisk hjälp, som efter behovsprövning kan lämnas till personer eller verksamheter för täckande av dessas försörjnings-eller vårdbehov, normalt utan krav på annan motprestation än att uppfylla de stadgade kraven för att tillhöra understödets avsedda målgrupp.
  26. Den mer omfattande behovsprövningen behöver alltså inte tillämpas.
  27. Men i behovsprövningen räknas enbart taxerad inkomst, vilket innebär att musikerns upplägg är helt i enlighet med reglerna.
  28. Granskningen visar dock att polisen helt saknar rutiner för att göra den behovsprövningen och inga sådana uppgifter har någonsin tagits bort från registret.
  29. Trots att bidraget är tänkt att “ ge ekonomisk trygghet åt dem som gör en framstående insats men ändå har försörjningssvårigheter ” så görs inga kontroller kring mottagarnas bolagsverksamhet, utan behovsprövningen bygger enbart på taxerad inkomst.
  30. Handelsordningen slopade skillnaden mellan minuthandel och grosshandel, ersatte handelsskråna med handelsföreningar, och gav alla män vid 21 år rätt att ansöka om att bedriva handel om de kan de fyra räknesätten och korrekt bokföring: kvinnor får samma rätt om de myndigförklaras (som ogifta) eller får makens tillstånd (som gifta), men deras handelsrätt begränsas fortfarande till vissa varor som anses passande för dem och behovsprövningen blir i praktiken fortsatt viktig.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Asta
  Kortform av det nordiska namnet Astrid som består av betydelseelementen asagud och skön eller älskad: älskad av asagudarna.
 • Astrid
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen asagud och skön eller älskad: älskad av asagudarna*.
Besläktade namn: Estrid

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs behovsprövning?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en behovsprövning behovsprövningen behovsprövningar behovsprövningarna
genitiv en behovsprövnings behovsprövningens behovsprövningars behovsprövningarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2