/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder bekännelseskrift?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

bekännelseskrift är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är mobba en synonym till kujonera?

Hur används ordet bekännelseskrift?

  1. Kanske är det därför jag läser Nick Hornbys oslagbara bekännelseskrift om sin nästan livslånga kärlek till den engelska klubben Arsenal med en sådan skräckblandad förtjusning.
  2. Något som bitvis fängslar är en parallell bekännelseskrift om en kristen flicka som blir utnyttjad av den amerikanska antiabortrörelsen.
  3. Det var en bekännelseskrift och en rening en övning i att överleva i dödens närhet.
  4. Lutherska kyrkan håller fast vid den oförändrade Augustana som bekännelseskrift.
  5. Schmalkaldiska artiklarna är en luthersk bekännelseskrift som ingår i Konkordieboken.
  6. Hans lärobok Den ortodoxa läran (1765) blev nästan ansedd som en bekännelseskrift.
  7. John Wesley baserade metodisternas bekännelseskrift, De sexton artiklarna (1784), på De trettionio artiklarna.
  8. En inhemsk bekännelseskrift och kyrkoordning sammanställdes av Laurentius Petri 1571, och antogs vid ett kyrkomöte i Uppsala 1572: Den Svenska Kyrkoordningen.
  9. Kalvinismen avvisades av ett kyrkomöte i Stockholm 1565, och den Augsburgska bekännelsen, en evangelisk-luthersk bekännelseskrift, antogs vid Uppsala möte 1593.
  10. I likhet med Lutherska bekännelsekyrkan (LBK), Lutherska konkordiekyrkan och Evangelisk-lutherska kyrkan i Sverige erkänner Evangelisk-Lutherska bekännelsekyrkan konkordieboken som en bekännelseskrift.
  11. Gennadios som redan 1456 lämnade sitt patriarkat, sammanfattade för sultanens räkning de kristna huvudlärorna i en bekännelseskrift, som dock av kyrkan aldrig erkändes som sådan.
  12. Heidelbergkatekesen är en tysk bekännelseskrift, färdigställd 1563 och först tryckt i Heidelberg i samband med kurfursten Fredrik III av Pfalz övergång från luterdom till moderat kalvinism.
  13. Svenska kyrkan blev en från Romersk-katolska kyrkan självständig kyrka när den kanoniska rätten avskaffades 1536, och antog en inhemsk bekännelseskrift och kyrkoordning, Den Svenska Kyrkoordningen, vid ett kyrkomöte i Uppsala 1572.
  14. Försiktiga reformer infördes officiellt i Sverige efter riksdagen i Västerås år 1527 (under Gustav Vasas tid som regent), men den Augsburgska bekännelsen, som är den evangelisk-lutherska kyrkofamiljens främsta bekännelseskrift, infördes inte förrän vid Uppsala möte 1593.
  15. I en till stämningen bifogad bekännelseskrift framhöll han bl.a. såsom summan av sin religion och tro: att i tron på Kristus frukta Gud och göra rättfärdigheten och bli salig eller rättfärdig i gärningen, men inte för gärningarnas skull.
  16. Niketas verkade som missionär bland Balkanfolken och tillskrivs flera dogmatiska och katekesiska arbeten, bland annat utläggning av en bekännelseskrift, som visat stor överensstämmelse med apostoliska trosbekännelsen, samt anses även vara den sannolike författaren av originaltexten till lovsången Te Deum.
  17. Han författade Tabella de coena domini (1557), som nästan blev en bekännelseskrift i danska kyrkan och där han framställde den lutherska nattvardsläran jämte Calvins avvikelser, de 25 religionsartiklar (1569), som varje utlänning var tvungen att svära på för att permanent få vistas i landet.
  18. Sedan han under resor genom större delen av det lutherska Tyskland ivrigt underhandlat med furstar och teologer i denna fråga, framlade han 1574 ett förslag till bekännelseskrift, vilket, efter en främst av Martin Chemnitz och David Chytraeus gjord bearbetning och tillökning, fick namn av ” Schwabisk-sachsiska konkordian ”.
  19. De senare har i Sverige liksom i Danmark och Norge inte erkänts som ” bekännelseskrift ”, utan endast som en förklaring (bland flera möjliga) till Augsburgska bekännelsen från 1530, först i förmyndarregeringens Placat angående Religions-väsendet (1663) och sedan genom Karl XI:s och enväldets Kyrkio-Lag och Ordning (1686 och 1687).
  20. Som huvudförfattare till den reformerta kristenhetens sista bekännelseskrift, Formula consensus helvetici, som från 1675 till början av 1700-talet åtnjöt symboliskt anseende i de flesta av det protestantiska Schweiz kantoner och i vilken den strängaste kalvinismen fått sitt mest tillspetsade uttryck, gällde Heidegger länge som den typiske representanten för den hårdaste och ofördragsammaste reformerta ortodoxismen.
  21. Han antas också ha skrivit den danska bekännelseskriften Confessio Hafniensis (" Köpenhamnsbekännelsen") 1530.
  22. Till exempel är inte den lutherska bekännelseskriften Augsburgska bekännelsen ett verk av Luther.
  23. Myconius medverkade vid författandet av den reformerta bekännelseskriften Confessio helvetica prior 1536 och skrev som Zwinglis vän den första biografin över denne 1532.
  24. Hans ingrodda motvilja mot dominikanerna tog sig uttryck i den äktromersk-katolska bekännelseskriften om den obefläckade avlelsen, Traktát o početi přečistím a neposhornémím panny Marie (1509).
  25. De som orienterar sig mot en mer bokstavlig läsning av Bibeln, ett tydligare fasthållande vid den lutherska bekännelseskriften konkordieboken eller vid den allmänkyrkliga traditionen har sett sig marginaliserade.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Lennart
  Lågtysk variant av det tyska namnet Leonard: lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Leonard
  Tyskt namn som betyder lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Besläktade namn: Lennie, Lenny

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs bekännelseskrift?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en bekännelseskrift bekännelseskriften bekännelseskrifter bekännelseskrifterna
genitiv en bekännelseskrifts bekännelseskriftens bekännelseskrifters bekännelseskrifternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2