Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder beslutfattare

Vad betyder beslutfattare?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet beslutfattare?

 1. Deltagarna uttrycker att de känner att det finns en misstro hos vissa beslutfattare riktat mot hur de som lärare hanterar förskolans hygien.

  Rektorn stirrade förvånat; det där med pedagogisk legitimitet var helt främmande för rektorn som i likhet med allt fler beslutfattare inom skolvärlden inte alls hade pedagogisk bakgrund utan var en avdankad militär.

  Det har alltså varit gott om tid för beslutfattare som Stefan och Sören att se till att kollektivtrafiken blivit tillgänglig.

  Projektet riktar sig främst till naturovana med fokus på nya svenskar, mellanstadiebarn och beslutfattare.

  Världsnaturfonden tänker nu försöka påverka beslutfattare att ge utökat naturskydd på de utsedda naturområdena.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Inget namn

  Mest sökta