/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder beslutfattare?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

beslutfattare är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet beslutfattare?

  1. Deltagarna uttrycker att de känner att det finns en misstro hos vissa beslutfattare riktat mot hur de som lärare hanterar förskolans hygien.
  2. Rektorn stirrade förvånat; det där med pedagogisk legitimitet var helt främmande för rektorn som i likhet med allt fler beslutfattare inom skolvärlden inte alls hade pedagogisk bakgrund utan var en avdankad militär.
  3. Det har alltså varit gott om tid för beslutfattare som Stefan och Sören att se till att kollektivtrafiken blivit tillgänglig.
  4. Projektet riktar sig främst till naturovana med fokus på nya svenskar, mellanstadiebarn och beslutfattare.
  5. Världsnaturfonden tänker nu försöka påverka beslutfattare att ge utökat naturskydd på de utsedda naturområdena.
  6. Våra gäster är, liksom många experter och beslutfattare i väst, mycket kritiska till Rysslands agerande.
  7. Enligt MUCF:s rapport är det som behövs ökad kunskap om unga hbtq-personer hos beslutfattare.
  8. Alltså om man som teckenspråkig träffar någon beslutfattare inom kommunen ska den ha teckenspråk och dövkompetens.
  9. 200 skolpolitiker och andra beslutfattare deltog idag i en konferens i Umeå om hur skolan ska kunna bli bättre.
  10. SCB:s undersökningar syftar till att ge statistik av god kvalitet, om det svenska samhällets nuläge och utveckling för beslutfattare, opinionsbildare samt forskare.
  11. Syftet med Forskningens dag är att låta olika intressenter så som allmänhet, patientföreningar, studenter, politiker, beslutfattare och sjukvårdspersonal ta del av Medicinska fakultetens kunskap och forskning.
  12. Enligt Obama finns det ” ett mönster av masskjutningar i USA som inte finns någon annanstans ” och han säger även att varje nivå av beslutfattare behöver gå samman över partigränserna för att hindra skjutningarna.
  13. – Bara för det finns en barnkonvention eller en särskild paragraf i den svenska utlänningslagen som säger att man ska ta särskild hänsyn till barn så åsidosätter det inte all annan lagstiftning, säger Johan Ryltenius beslutfattare Migrationsverket.
  14. – Studiebesök är för mig att skaffa mig en kunskapsbas och för att skaffa kontakter så att jag på olika sätt tillsammans med politiker och andra beslutfattare ska kunna fatta bättre beslut i framtiden, säger Gävleborgs landshövding Per Bill.
  15. Vitryska beslutfattares utländska tillgångar kan komma att frysas.
  16. Delikatessjäv är den mest oprecisa formen av jäv och innebär att det kan finnas omständigheter som kan rubba allmänhetens förtroende till beslutfattarens opartiskhet i ett enskilt ärende och pekar på bristande objektivitet.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-06-28

 • Leo
  Latinskt namn med betydelsen lejon.
 • Besläktade namn: Leon

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2