/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Visar resultat för betänkt, menade du betänka?

Synonymer till betänkt

Hur upplevde du uppläsningen av betänkt?

eller

Vad betyder betänkt?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

betänkt i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet betänkt?

  1. Kelderek var smått betänkt på att lämna honom och försvinna in i skogen.
  2. Han känner sig lindrigt upplagd för att stå och käbbla utanför sin egen sovrumsdörr och börjar bli allvarligt betänkt på att lägga sig i soffan.
  3. Läs citaten av Soraya Post igen och betänkt att detta är en del av den moderna svenska historien.
  4. Just det borde Håkan Juholt ha betänkt innan de olika förhastade utspelen gjordes under våren.
  5. Har man betänkt att det finns både ledig mark och outhyrda lokaler i området?
  6. Efter ett år av denna mardröm var Woody Allen starkt betänkt på att återgå till att bara skriva.
  7. Ett mindre väl betänkt försök av drottning Ulrika Eleonora att hindra hans val gjorde hans seger ännu mera lysande.
  8. Då han fick makten var han en ålderdomssvag rucklare, endast betänkt på att åt sig och sina närmaste vänner kvarhålla maktens förmåner.
  9. Redan 1730 hade han vid död varit betänkt på att skaffa Elisabet tronen, och 1741 ledde han den palatsrevolution, som förverkligade denna plan.
  10. Den ryske överbefälhavaren Nikolaj Rajevskij ansåg ställningen så farlig, att han var betänkt på återtåg till Tavastehus, men Nikolaj Kamenskij, som vid denna tid efterträdde honom, beslöt att hålla stånd i Jämsä.
  11. Han var inför 1840-41 års riksdag åter betänkt att utnämnas till lantmarskalk, men detta strandade på att De Geer fordrade att riksdagen inte skulle upplösas innan den fått genomföra sitt arbete, vilket Karl XIV Johan inte ville gå med på.
  12. Jag kastade helt apropå klubban ifrån mig, gick upp på mitt rum, skrev sången, lade den i ett kuvert och sände den till Stridsropet, ångrade mig genast, var betänkt på att återkalla den, emedan den syntes mig allt för naiv, men det blev ej gjort.
  13. Efter ett års studier vid universitetet i Kiel (1782-83) besökte han Leipzig, Wien och Paris, fick ett litet stycke uppfört på teatern i Mannheim, knöt vänskapsförbindelser med Iffland och Schröder, ja, var ett ögonblick betänkt på att stanna i Tyskland som skådespelare och dramatisk författare.
  14. I Privilegiebrevets (i 37 punkter, skrivet på både svenska och tyska) inledning, heter det " At efter det Wår Herr ---Fader Carolus IX ---före satt sig att fundera och uppbygga en Ny Stad ---den samma Götheborg kallad, ---Altså hafwe Wi ---warit allena derpå betänkt, huru Wi ---måtte åter samma Stad å nyo upbygga, och därstädes til en Köp-, Sjö-och Handels-Stad förfärdiga låta".
  15. Även antikens greker betänkte begreppet, som Ferekydes, Pythagoras och Platon.
  16. När Ide Pedersdatter Falk betänkte en hel familj med en gåva, nämnde hon att gåvan också skulle gå till hustru och barn.
  17. Åklagaren menar att han gjort sig skyldig till grovt arbetsmiljöbrott då han anlitat så erfarna förare till ett svårt jobb samt att den betänkta vintervägen inte var ordentligt utmärkt.
  18. Åklagaren menar att han gjort sig skyldig till grovt arbetsmiljöbrott då han anlitat så oerfarna förare till ett svårt jobb samt att den betänkta vintervägen inte var ordentligt utmärkt.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Sven
  Nordiskt namn som betyder yngling, även väpnare och tjänare under medeltiden.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs betänkt?

adjektiv
positiv en betänkt
ett betänkt
den|det|de betänkta
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2