/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder biografera?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till biografera

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet biografera?

  1. Den som ska biografera Gide kan inte bara steg för steg följa författaren i hans liv och karriär.
  2. Eftersom Fryxell främst utgick från att biografera de historiska personerna, kom statslivets utveckling att få en mer undanskymd plats i framställningen.
  3. Eftersom Fryxell främst utgick från att biografera de historiska personerna, kom statslivets utveckling att få en mer undanskymd plats i dessa verk.
  4. Tidningen, som brukade ge porträtt av Sveriges framstående kvinnor, brukade normalt inte biografera kloka gummor, men hade inför artikeln fått rekommendationer om Larsson från nöjda patienter från Lund inom alla samhällsklasser och även av akademiska kretsar, som garanterade att Larsson inte var någon kvacksalvare.
  5. Med ” Sverige ” avses under den biograferades livstid gällande gränser, och exempelvis i Finland verksamma personer biograferas alltså om deras verksamhet till väsentlig del inföll före 1809.
  6. De biograferade tillhör tre skilda släkter, alla från Skåne.
  7. För en alfabetisk förteckning över biograferade medlemmar av ätten se Klint (efternamn).
  8. Det kan inte uteslutas att andra biograferade yngre personer också tillhör släkten.
  9. Inga personer med detta efternamn var den 2 augusti 2015 biograferade i svenskspråkiga Wikipedia.
  10. Personer som har varit verksamma i flera länder kan även vara biograferade i olika uppslagsverk.
  11. Det har med namn dels på biograferade personer dels på familjemedlemmar, som visar släktskapen mellan dessa.
  12. Utmärkande för verket är att de biograferade själva lämnat ut de uppgifter som ligger till grund för artiklarna.
  13. Innehållet baserar sig på uppgifter de biograferade själva lämnat ut ; personer som inte lämnar ut uppgifterna finns inte med.
  14. Artiklarna innehåller ofta fullständiga förteckningar över de biograferade personernas produktion av tryckta arbeten, musikalier och liknande, samt käll-och litteraturhänvisningar.
  15. Den vanligaste stavningen är Josefsson, men i listan över biograferade ingår ett större antal från en släkt med stavningen Josephson.
  16. Hans diktsamling Alpeblomster (1846) röjer stark påverkan av Henrik Wergeland, som han biograferade i Portrætter af mærkelige nordmænd (I, 1845).
  17. Sedan följer ett släktträd som omfattar (1) biograferade personer, (2) personer som kan tänkas uppfylla Wikipedias relevanskriterier men inte är biograferade (3) personer som inte uppfyller dessa kriterier, men som binder samman relevanta persoer och släktgrenar (4) samtliga präster, eftersom släkten kan uppfattas som en prästsläkt.
  18. Endast avlidna kan numera bli biograferade, men i de tidigare volymerna (till och med band 11) förekom även artiklar om levande personer.
  19. Vem är det 2007 fick kritik för att de biograferade personerna erbjöds möjligheten att bli strukna, vilket ledde till att flera viktiga namn saknas.
  20. Verket tar också med äkta makar och vederbörandes födelsedatum, föräldrar till både de biograferade och deras äkta makar med årtal för födelse och död.
  21. Müller, som var professor i Sankt Petersburg, skrev bland annat De re metrica poetarum latinorum (1861) samt utgav och biograferade flera latinska författare, särskilt Horatius.
  22. Moderna sådana har ett övergripande historievetenskapligt perspektiv, men de enskilda artikelförfattarna hämtas i regel bland specialister som känner till de olika områden där de biograferade personerna har varit verksamma.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Ossian
  Keltiskt namn med oviss betydelse.
 • Oskar
  Keltiskt namn som betyder gudaspjut.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs biografera?

verb
aktiv passiv
grundform att biografera att biograferas
nutid biograferar biograferas
dåtid biograferade biograferades
supinum har|hade biograferat har|hade biograferats
imperativ biografera
particip
presens biograferande
perfekt en biograferad
ett biograferat
den|det|de biograferade
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2