Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet bitryck?

 1. Annars förskjuts betoningen till nästa stavelse, som i såmårstugu ’ sommarstuga ’, med bitryck på sista stavelsen eftersom stugu har kort rotstavelse, och grasainklingg ’ gräsänkling ’, med bitryck på suffixet -lingg, eftersom det har en lång konsonant.

  Däremot finns sammansättningar där första ledet har akut accent men andra ledet tydligt bitryck som i gråbryms ’ gråbroms ’ och ljåuorv ’ lieorv ’.

  Lokalt uttalas ortens namn i allmänhet med grav accent, huvudtryck på första stavelsen och starkt bitryck på den andra, det vill säga som det sammansatta adjektivet ullrika (" rika på ull").

  Detta innebär att andra ledet i en sammansättning får bitryck på första stavelsen, vilket är det vanliga i svenskan, endast om denna är lång och inte följs av en lång stavelse, såsom i juolaftun.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Ivan

  Rysk form av det hebreiska namnet Johannes: Herren är nådig.

  Vanja

  Rysk smekform av namnet Ivan (från hebreiska Johannes: Herren är nådig). I Sverige uppfattat som kvinnonamn.

  Mest sökta

   Hur böjs bitryck?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativett bitryckbitrycket
   genitivett bitrycksbitryckets