/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till blodskam

Hur upplevde du uppläsningen av blodskam?

eller
Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

blodskam är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är glamma en synonym till väsnas?

Hur används ordet blodskam?

  1. En blodskam du inte har ägnat dig åt på åratal.
  2. Se även slakt, halal, kosher, blodsband och blodskam.
  3. Incest kallades i Sverige förr blodskam, och var ett brott belagt med dödsstraff i nästan alla äldre lagstiftningar.
  4. För blodskam mellan syskon eller syskonbarn är bot på 9 marker, i tredje eller fjärde led 12 öre.
  5. I en inskränktare och vanligare bemärkelse betecknade detta ord sådant olovligt umgänge, som inte utgjorde blodskam, hor eller våldtäkt (jfr.
  6. Ragnhild Tregagås var en norsk häxa från Fusa söder om Bergen, som år 1325 dömdes för trolldom, blodskam och kätteri.
  7. Hon slog sig därefter på att skriva sociala samtidsromaner, i vilka gift, dolk, äktenskapsbrott, våldtäkt och blodskam spelar en stor roll.
  8. 1704 fick två halvsyskon i byn ett barn tillsammans, och dessa fördes till huvudstaden Torshamn där de blev dömda till döden genom halshuggning för blodskam 1706.
  9. Att personer avrättades för blodskam trots att de inte var biologiskt släkt med varandra berodde på religionens definition av släktskap, där ingifta släktingar räknades lika högt som biologiska släktingar.
  10. Frändsämjospjäll (av fornsvenska frændsæmia, frændsimi, frändskap, skyldskap, och spiæll, skada, våld) är ett i äldre svenskt lagspråk förekommande uttryck för kränkning av skyldskap genom blodskam eller lägersmål i förbjudna led.
  11. Ett exempel var då visst släktskapsförhållande förelåg mellan parterna (se blodskam), eller vid så kallad " onaturlig otukt" (sodomi eller pederasti), då straffbarheten vanligen begränsades till sexuella handlingar mellan personer av samma kön, ofta endast till otukt mellan män.
  12. incestus, från in och castus, " obefläckad, kysk") eller med en äldre juridisk term blodskam, betecknar sexualhandlingar mellan personer som är förenade med blodsband, det vill säga är biologiskt nära släkt, som en förälder och ett barn, eller mellan syskon.
  13. Ragnhild Grågås anklagades 23 juni 1477 av en " Hustru Sigrid, Jens Boks hustru" för att ha haft samlag med samma man som sin dotter, vilket på den tiden var ett allvarligt brott som räknades som blodskam och medförde dödsstraff.
  14. I 1734 års lagstiftning hade nämligen frihetsberövande endast funnits med i marginalen och straffsatserna var vanligtvis böter eller dödsstraff (till en början 68, senare 72, typer av brott kunde bestraffas med döden ; bland dessa hädelse, tidelag, trolldom, blodskam, tvegifte, mord, grövre våldsbrott och återkommande stölder(" fjärde resan")..
  15. I sin skapande litteratur är Pardo Bazán försiktig realist i den tidiga romanen Un viaje de novios (En bröllopsresa, 1881), djärvare i skräckbilderna i Los pazos de Ulloa (2 band, 1886) och i romanen om blodskam, La madre naturaleza (1887), men åter försiktigare i bland annat Insolación (Sol, 1889) och Morriña (1885, svensk översättning Hemsjuk, 1915).

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Malte
  Danskt namn med oviss betydelse.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs blodskam?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en blodskam blodskammen
genitiv en blodskams blodskammens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2