Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till blodsprängd

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder blodsprängd?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet blodsprängd?

 1. – Vissa ålar ska ha varit vita, andra svagt gröna och blodsprängda, säger Johan Wagnström.

  Säsongen kommer att omfatta sex avsnitt och ta upp ämnen som kidnappning, cykeltävlingar och UFO-spaningar över det blodsprängda grevskapet Midsomer.

  Han beskrivs som kort och kraftig, orakad, hjulbent, långt rödbrunt hår och blodsprängda hängiga ögon, som fick honom att se ut som en bassethund.

  De varningstecken som finns på att någon lekt kan vara: blodsprängda ögon, huvudvärk, blåmärken eller röda märken på halsen efter rep eller liknande föremål.

  Vid trötthet, konjunktivit och cannabisbruk blir ögonen istället blodsprängda med röda nät i ögonvitan eller så är ögonen (och ibland området närmast runt, närmast ögonfransarna) rosafärgade.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Tiburtius

  Latinskt släktnamn som betyder man från Tibur.

  Hur böjs blodsprängd?

  adjektiv
  positiven blodsprängd
  ett blodsprängt
  den|det|de blodsprängda