Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet bordsdator?

 1. Den hade en 7 tums bildskärm och var i princip vad vi idag skulle kalla en mycket rudimentär PC eller bordsdator.

  Några tekniska nymodigheter som användes vid brobygget var att en bordsdator användes vid mätnings-och utsättningsarbeten och att avståndsmätning skedde med hjälp av laser.

  Commodore 128 släpptes i två modeller, en modell som till utseendet liknar den senast tillverkade C64:an men något större, dels en som ser mer ut som en klassisk bordsdator, 128D, med löst tangentbord.

  Termerna bordsdator och skrivbordsdator (engelska: desktop " på skrivbord") används ofta synonymt med persondator, liksom termerna bärbar dator, portabel dator och laptop (eng: " i knät"), de senare om datorer avsedda att kunna tas med på resor.

  Redan 1964 släppte Olivetti en bordsdator (persondator), Programma 101 (en), den första apparat som användaren kunde bära med sig för bruk på olika platser, även hemma, och även programmerbara själv med små program som kunde lagras på magnetkort, jämte ett antal massproducerade program för kontorspersonal, ingenjörer och andra.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Margareta

  Grekiskt namn som betyder pärla.

  Greta

  Tysk kortform av det grekiska namnet Margareta: pärla.

  Besläktade namn: Gret, Gretchen, Grete, Gretel, Maggie, Mait, Maret, Margita, Margret, Margreta, Margrete, Marguerite, Meit, Meta, Peggy, Malgorzata

  Mest sökta

   Hur böjs bordsdator?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen bordsdatorbordsdatornbordsdatorerbordsdatorerna
   genitiven bordsdatorsbordsdatornsbordsdatorersbordsdatorernas