/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till botgörelse

Hur upplevde du uppläsningen av botgörelse?

eller

Vad betyder botgörelse?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

botgörelse är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hädare en synonym till heretiker?

Hur används ordet botgörelse?

  1. Att ge sig på den svåra kinesiskan passar ju så bra som botgörelse för den eurocentrism vi anser oss skyldiga till.
  2. Namnbytet kan även ses som ett offer i den botgörelse som Johan gör i och med fängelsevistelsen.
  3. Kasyapa byggde ett palats och sökte genom goda gärningar botgörelse för fadermordet.
  4. Som liturgisk färg symboliserar lila botgörelse och eftertanke och används under Advent och Fastan.
  5. I samband med denna överföring (translation) utlovades viss befrielse från botgörelse för syndare — särskilt " dråpsmän och barnaförkväverskor" — som personligen närvarade vid akten.
  6. Det är en upplyftande berättelse om religiös botgörelse, men är den del som oftast har utgår när bara två av de tre operorna framförs.
  7. Hon rapporteras ha varit depressiv och självdestruktiv, klädde sig ofta i sorgklädsel, tyckte om botgörelse och upprätthöll ett strikt, klosterliknande hovliv som ansågs överdrivet och förlöjligades.
  8. Samma år, 1070, grundade Vilhelm klostret Battle Abbey, där slaget vid Hastings hade ägt rum, delvis som botgörelse för dödandet under slaget och delvis som ett minnesmärke över de döda.
  9. Romanen, vilken använder många sidor för att skildra brott och synd men få sidor för att redogöra för ånger och botgörelse, kan därigenom leda läsaren till att tveka på att Moll verkligen vill göra bot och bättring och få ett bättre liv.
  10. Sedan valutan övergavs används istället utländska valutor såsom sydafrikansk rand, amerikansk dollar, euro, brittiskt pund och botswansk pula.
  11. Det uppger bland annat den botswanska tidningen Sunday Standard.
  12. Han har varit befälhavare för den botswanska försvarsmakten.
  13. Man har försökt göra den moderna botswanska musiken mer rytmisk.
  14. Under Masire fortsatte dominansen för BDP (nu Botswana Democratic Party) i den botswanska politiken.
  15. Den botswanska folkmusiken inkluderar olika genrer som huru, phathisi, tsutsube, mokomoto, borankana, ndazola, selete, chesa och setapa.
  16. Debswana är samägt av botswanska staten och storkoncernen De Beers och upp till 80 procent av intäkterna från diamantförsäljning ska gå till statskassan.
  17. Gumba-gumba är en av de mest framträdande botswanska musikgenrerna, och är en modernare version av folkgrupperna zulus och tswanas etniska musik.
  18. Vid VM 2011 vann Montsho guldmedaljen på den nya botswanska rekordtiden 49,56 – vilket hon året därpå (2012) förbättrade till 49,54 i Porto Novo.
  19. Författaren McCall Smith växte upp i Zimbabwe och har levt i Botswana, och har därtill forskat om det botswanska rättssystemet, vilket ger böckerna en realistisk grund.
  20. Sydafrikanska kommandostyrkor utförde flera gånger på 1980-talet angrepp mot föregivna ANC-mål på botswanskt territorium, och 1982 förekom skottlossning över gränsen mellan sydafrikanska och botswanska styrkor.
  21. Trots detta stod Botswana under apartheideran i främsta raden för att stärka samarbetet mellan de fria staterna i södra Afrika -framför allt genom den regionala samarbetsorganisationen Southern African Development Coordination Conference (SADCC, senare Southern African Development Community, SADC), som har sitt huvudsäte i den botswanska huvudstaden Gaborone.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Linus
  Latinskt namn med oviss betydelse, eventuellt grekiskt ursprung.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs botgörelse?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en botgörelse botgörelsen botgörelser botgörelserna
genitiv en botgörelses botgörelsens botgörelsers botgörelsernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2