/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till brådmogen

Hur upplevde du uppläsningen av brådmogen?

eller

Vad betyder brådmogen?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

brådmogen är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet brådmogen?

  1. Det var inte det att han var lillgammal och brådmogen och tvärsäker och överlägsen; det var det att det gick för långsamt i plugget!
  2. Den barnsliga euforin i En vanlig dag har bytts ut mot brådmogen vuxenrock av amerikansk radiomodell och en lång turné är redan bokad.
  3. Wille Crafoords översättningar är som gjorda av en brådmogen femåring och Unos nyskrivna sånger är Uno när han är som sämst.
  4. Redan som brådmogen ordförande i elevorganisationen Seco under skoltiden tyckte han att han kunde mer än sina kamrater.
  5. Han minns en brådmogen och stillsam elev som var en mångsidig konstnär.
  6. Och precis som Malala är Aziza en brådmogen, kristallklar och initiavrik tonåring.
  7. Ej mindre brådmogen var han som skald på inhemskt tungomål.
  8. Han visade från tidig ungdom prov på en brådmogen konstnärlig skicklighet.
  9. Han var musikaliskt brådmogen och visade sin förmåga i tidig ålder.
  10. de Chambrier tillhörde en inom litteraturen bekant familj och ådagalade en brådmogen författarbegåvning.
  11. Som många begåvade barn var han i några avseenden sent utvecklad, i andra brådmogen.
  12. Thirlwall, som var ovanligt brådmogen, började studera latin vid tre och grekiska vid fyra års ålder.
  13. Även om han var fysiskt svag, var det inget fel på hans intellekt, och han ansågs brådmogen.
  14. I romanen skildras Lolita genom Humbert Humberts blick, som en sexuellt brådmogen flicka utan större moraliska reflektioner.
  15. Hon gjorde filmdebut 1962 som sexuellt brådmogen skolflicka som förför skolans rektor, spelad av Laurence Olivier i filmen Otillbörligt närmande.
  16. Johannes Blanchovius var en brådmogen intellektuell som redan vid femton års ålder var den sjuttonårige Johannes Bureus lärare i hebreiska.
  17. Porter var, heter det i Nordisk familjebok, " en brådmogen, men föga djupt anlagd talang, som författade en mängd vittra arbeten".
  18. Han var litterärt och intellektuellt brådmogen, och hans läggning för studier stärktes av den protestantiska tonvikt vid Bibelstudier som han uppfostrades till.
  19. Historikern Stephen Albutt menar att synen på kungen har pendlat alltifrån " en vältalig marionett till en brådmogen, företagsam och i huvudsak vuxen kung".
  20. Sydney Owenson fick en god uppfostran och uppträdde brådmogen med vittra alster, men väckte uppseende först med romanen The wild irish girl (1806).
  21. Lolita är i slang en benämning på en förförisk eller sexuellt brådmogen flicka som befinner sig – eller till synes befinner sig – tidigt i puberteten.
  22. Den frukt som faller nu är oftast brådmogen för träden klarar inte av att behålla frukten utan släpper den för att spara energin till att sätta nya knoppar till nästa år.
  23. Cuchulainn har alla hjältens arketypiska drag: En brådmogen barndom, tidiga tecken på en särskild förmåga, viljan att åta sig osedvanliga uppdrag och förutspådd en tragisk död.
  24. Han gjorde rollen Thomas von Gall i den multieuropeiska TV-produktionen Entrusted, baserad på boken Daddy av Loup Durand om en brådmogen och superintelligent pojkes flykt i Frankrike undan Gestapo 1942.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs brådmogen?

adjektiv
positiv en brådmogen
ett brådmoget
den|det|de brådmogna
komparativ en|ett|den|det|de brådmognare
superlativ är brådmognast
den|det|de brådmognaste
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-28

 • Leo
  Latinskt namn med betydelsen lejon.
 • Besläktade namn: Leon

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2