/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder brevhemlighet?

  1. principen att ingen har rätt att läsa andras brev eller andra meddelanden som sänds med posten

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

brevhemlighet är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet brevhemlighet?

  1. Enligt Kanerva var det ett brott att avslöja hans sms eftersom det råder brevhemlighet i Finland.
  2. Möjligheten finns givetvis att de tycker att de inte finns några problem med att det grundlagsfästa skyddet om brevhemlighet upphävs och det till råga på allt genom en uselt skriven lag.
  3. Medborgarnas integritet värnas genom att regering och myndigheter har regler: förbud mot åsiktregistrering, brevhemlighet och meddelarskydd.
  4. Posthemlighet, brevhemlighet, är en rättighet för mottagaren av post, att posten inte läses innan den nått mottagaren.
  5. Det är just denna historiska lärdom som fått oss att omgärda regering och myndigheter med regler för att värna medborgarens integritet: förbud mot åsiktsregistrering, brevhemlighet, meddelarskydd.
  6. För att postanställda ska kunna bryta brevhemligheten så måste lagen ändras.
  7. — Det handlar om den knepiga avvägningen mellan den grundlagsfästa brevhemligheten och värdet av att kunna bekämpa den här brottsligheten, säger Anders Ygeman (S).
  8. Då postförsändelserna skyddas av brevhemligheten får endast vissa personer besluta om öppnandet och det får bara ske på vissa postkontor.
  9. Partiet förespråkar stärkt integritetsskydd för individen, är emot datalagringsdirektivet, vill upphöja brevhemligheten till generell kommunikationshemlighet, och skapa en grundlagsskyddad rätt till privatliv.
  10. Partistyrelseledamoten Tolgfors håller inte heller med partikamraterna om att FRA-lagen innebär det samma som ett intrång i brevhemligheten, något som i så fall skulle vara ett brott mot internationella konventioner.
  11. De menar i den att lagen är oförenlig med moderaternas politiska linje och pekade bland annat på det svaga väljarstödet, remissinstansernas kritik och att lagen möjliggör massavlyssning som i princip liknar ett brott mot brevhemligheten, dit sms och e-post enligt debattörerna bör inräknas.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Barbro
  Svensk variant av det grekiska namnet Barbara: främling eller icke-grekisk kvinna.
 • Barbara
  Grekiskt namn som betyder främling eller icke-grekisk kvinna.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs brevhemlighet?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en brevhemlighet brevhemligheten brevhemligheter brevhemligheterna
genitiv en brevhemlighets brevhemlighetens brevhemligheters brevhemligheternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2