/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till britannisk

Hur upplevde du uppläsningen av britannisk?

eller

Vad betyder britannisk?

  1. som avser det forntida (keltiska) Britannien || -t

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till britannisk

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hädare en synonym till heretiker?

Hur används ordet britannisk?

  1. De medeltida källorna omtalar Leir som en ålderstigen britannisk kung, bedragen och förjagad av sina två äldre döttrar.
  2. Fram till 1637 kallades gatan Britayne till minne av att det en gång i tiden varit en britannisk stadsdel.
  3. Leirsägnen framställs i flera versioner av medeltida krönikörer, omtalas i en britannisk krönika från 600-talet och förekommer senare i över 500 handskrifter på olika språk.
  4. Wales nedtecknade historia börjar med romarnas ankomst och deras kamp mot de britanniska stammarna.
  5. Brittiska (även britanniska eller brythonska) var ett keltiskt språk som talades i Storbritannien av britannerna.
  6. Det kymriska namnet Cymru betyder landsmän och användes av de britanniska stammarna som namn för sig själva.
  7. Även om det fanns gemensamma traditioner mellan såväl den iriska som den britanniska kyrkan var dessa ganska få.
  8. Det är arvtagare till det gamla britanniska tungomålet, före den anglosaxiska invasionen och cirka 20 % av befolkningen kan tala det.
  9. Oaktat vilket har Wales en otvetydigt keltisk kultur, som är en direkt fortsättning på den tidigare britanniska kulturen innan den anglosaxiska invasionen.
  10. Ytterligare britanniska frizoner var ursprungligen Cornwall och Cumbria, vilka kallades Västra Wales och Norra Wales, som dock så småningom dukade under för den anglosaxiska kulturen.
  11. När romarna sedan drog sig tillbaka från de brittiska öarna ökade den britanniska invandringen till Bretagne som en följd av det ökade anglosaxiska och skotska inflytandet.
  12. Eftersom kymriska är ett brittiskt språk och härstammar från britanniska, är de flesta ord keltiska och nedärvda därifrån, såsom ci (” hund ”), blodyn (” blomma ”) och newydd (” ny ”).
  13. Av dessa britanniska bosättare har regionen fått sitt moderna namn och de lämnade också viktiga bidrag till bretonskan, ett språk som är besläktat med kymriska och korniska.
  14. Isca är härlett ur britanniska ordet för rinnande vatten, som gavs till Exe och, på ett annat ställe, till floden Usk varvid Caerleon i Monmouthshire är belägen.
  15. Sankt Ninian hade studerat i Rom och blev den förste katolske biskopen som besökte Skottland, då han sändes till Hen Ogledd, det britanniska området i norra England och södra Skottland.
  16. De iriska, walesiska, skotska, britanniska, korniska och Manx-kyrkornas historia skiljer sig markant åt efter 700-talet (bland annat med resultatet att det till och med fanns olika iriska traditioner).
  17. Under andra säsongen etableras ett kinesiskt konsulat i samråd med den lokala britanniska myndigheten ; eunucken Gao Hai för förhandlingarna för konsulatets räkning med strävan att uppnå ett stabilt kinesiskt fotfäste inom kolonin.
  18. År 679, då Wilfrid var i Rom, hävdade han sin makt över " hela den norra delen av Britannien, Irland och öarna, vilka bebos av engelska och britanniska folk, liksom av skoter och pikter".
  19. I försök att beskriva de områden i södra Skottland och norra England ur ett historiskt perspektiv, använder sig historiker av termen Hen Ogledd från den kymriska poesin när man syftar på britanniska kungadömen såsom Rhoged.
  20. Den första attacken på de britanniska stammarna i det som idag är Wales utfördes under legaten Publius Ostorius Scapula omkring 48 e.Kr. Ostorius attackerade först Deceangli i nordöst, vilka tycks ha givit upp utan stort motstånd.
  21. Y Gododdin (uttalas) är en medeltida kymrisk dikt som består av en serie elegier till männen i det britanniska kungariket Gododdin och deras allierade som, enligt den vedertagna tolkningen, dog i strid mot anglerna från Deira och Bernicia på en plats som kallas Catraeth.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Asta
  Kortform av det nordiska namnet Astrid som består av betydelseelementen asagud och skön eller älskad: älskad av asagudarna.
 • Astrid
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen asagud och skön eller älskad: älskad av asagudarna*.
Besläktade namn: Estrid

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs britannisk?

adjektiv
positiv en britannisk
ett britanniskt
den|det|de britanniska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2