Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till bruksvärde

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder bruksvärde?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet bruksvärde?

 1. Som det ser ut idag styrs hyressättningen av hyresrättens bruksvärde och inte av vad människor är villiga att betala för att få en bostad.

  Tillsammans lovar de att hyrorna även i fortsättningen ska baseras på bostädernas bruksvärde och bestämmas av hyresgästföreningarna och fastighetsägarna.

  Bostadens bruksvärde och hyresgästernas värderingar ska även i fortsättningen vara utgångspunkten vid hyressättningen.

  Forskare har definierat två typer av instrumentell läsning: Den opersonliga instrumentella läsningen drivs av kunskapssökande och ger bruksvärde utanför den konkreta kontext som texten erbjuder.

  Naturen i form av land och hav hade ett bruksvärde för Tlingitfolken men det hade inte det bytesvärde som kolonisterna kunde se i samma landskap.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Maria

  Grekisk form av det arameiska namnet Mariam. Oklar och omtvistad betydelse.

  Besläktade namn: Mirja, Marjatta, Marion, Mariette, Mimmie, Marja, Mary, Maryam, Mia, Maisie, Maja, Majli, Manja, Marjo, Mari, Mariella, Marietta, Mimmi, Marielle

  Mest sökta

   Hur böjs bruksvärde?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativett bruksvärdebruksvärdetbruksvärdenbruksvärdena
   genitivett bruksvärdesbruksvärdetsbruksvärdensbruksvärdenas