Grönsakerna (okra, brytbönor, zucchini, äggplantor) är under sommaren ofta basen för maten.
Matlagningen på höglandet innehöll ofta vitkål, brytbönor och potatis, medan de flesta undvek sötpotatis och jordnötter.
– De här fröerna är från brytbönor som jag haft i min egen trädgård, säger projektledaren Anna Wiktorsson och visar upp några fina, stora vita fröer.
Sallad är, i praktiken, obligatorisk till en varm måltid i Slovenien och ofta serveras samtidigt tre grundtyper på bordet: zelena solata (grönsallad) (olika typer av salladsblad med vinegrätt på rödvinsvinäger, och ibland smaksatt med finhackad vitlök), paradajsova solata (tomatsallad) (enbart tomatklyftor, hackad gul-eller silverlök, salt, grovmalen svartpeppar och pumpkärnsolja och fižolova solata(bönsallad)(lätt förvällda brytbönor, vanligen av typen vaxböna, hackad gul-eller silverlök, finhackad vitlök och med en vinägrett på vitvinsvinäger).
Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna
kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.