/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder carpaccio?

Hur uttalas carpaccio?

  1. [karpattjå]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet carpaccio?

  1. Den är liten men lockande och det var inte utan vånda vi till slut bestämde oss för en värmande fisksoppa plus carpaccio på oxfilé till förrätt.
  2. Trägårdh kontrar med en citrontimjansmarinerad carpaccio på hälleflundra serverad med portvinsreduktion och löjrom samt en diminutiv brioche med getost och karljohansvamp.
  3. Båda började utmärkt med en carpaccio på kalv.
  4. Under pompa och ståt berättade den danska huvudpersonen om sina framgångar med gängen, serverades carpaccio och röding, och ställde upp på foton med Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch.
  5. Ordet carpaccio har med tiden kommit att syfta på tillagningssättet med tunt skuret rått kött, och kan tillagas på samma sätt med kalvkött, tonfisk eller lax.
  6. I ett år har miljöförvaltningen kontrollerat om stadens restauranger haft godtagbara rutiner för att säkerställa att produkter som hamburgare, wallenbergare, råbiff och carpaccio inte innehåller några bakterier som gästerna kan bli sjuka av.
  7. Vissa råkostdieter tillåter konsumtion av allt som är rått och obehandlat, och således opastöriserade (oupphettade) mejeriprodukter, råa ägg, rå fisk (som sashimi) och rått kött (som carpaccio), medan andra råkostdieter enbart innehåller vegetabilisk mat.
  8. Andra typiska antipasti är carpaccio (tunna skivor marinerat rått oxkött med olivolja, basilika och kryddor), caprese (mozzarellaost med tomater), frutti di mare (fisk och skaldjur), arancini (fyllda friterade bollar av ris), vitello tonnato (kalvfilé med en tonfisksås).

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Ossian
  Keltiskt namn med oviss betydelse.
 • Oskar
  Keltiskt namn som betyder gudaspjut.

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2