/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder centripetal?

  1. som strävar mot medelpunkten || -t

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

centripetal i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Antonymer till centripetal

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet centripetal?

  1. Bretons intervention i tidskriften kan ses som en korrigering av Navilles centrifugala retorik i en mer centripetal riktning vad gäller konstruktionsprinciperna.
  2. Rekonstruktion och samtidiggörande kan då kallas en centripetal retorik medan retroaktivitet och antecipation kan kallas centrifugal.
  3. Samtidigt finns i förtingligandet i bilderna en centripetal tendens som dock av Benjamin tycks uppfattas i ett metaperspektiv.
  4. Här finns en centripetal tendens i Strömholms fotografi som är parallell med Batailles estetik.
  5. Ytterligare en aspekt av förändring är att den progressiva pedagogikens intåg i svensk utbildningshistoria kommer att tolkas som en centrifugal och en centripetal kraft på samma gång.
  6. Termen centripetal kommer från latinets centrum och petere (" dras mot").
  7. Teslaturbinen är en bladlös centripetal flödesturbin, patenterad av Nikola Tesla 1913.
  8. Diplazium centripetale är en majbräkenväxtart som först beskrevs av Bak., och fick sitt nu gällande namn av William Ralph Maxon.
  9. Selenia centripetala är en fjärilsart som beskrevs av Leonard C. Cockayne 1952.
  10. Den centripetala kraft som håller ett objekt i en cirkulär bana är ofta en centralkraft.
  11. Denna centripetala acceleration orsakas av en centripetalkraft, som utövas på massan av något annat föremål.
  12. Då denna centripetala kraft enbart består av bidrag från pseudokrafter finns ingen motsvarande reaktiv kraft.
  13. Den " centripetala" anger handlingar " hitåt", antingen rumsligt – rörelse i riktning mot talaren – eller tidsmässigt – handling fram till nu.
  14. Den är riktad bort från rotationscentrum och utövas av den roterande massan på det objekt som orsakar den centripetala accelerationen.
  15. Efter experiment med en av U. Boydon förbättrad Fourneyronturbin utbildade Francis den centripetala turbintyp (" cent-vent-water-wheel"), som efter honom kallas Francisturbinen.
  16. Dessa apparater kan analyseras, antingen med hjälp av den fiktiva kraft som uppstår i ett roterande koordinatsystem, eller i relation till centripetala och reaktiva centrifugalkrafter sedda i ett icke-roterande koordinatsystem.
  17. Det tar personsuffix för att beteckna ett pronominalt direkt objekt, och förändras vanligen när ett icke-pronominalt direkt objekt läggs till en transitiv form med avslutande låg ton (bildad på liknande sätt som den " centripetala", se nedan) ; till exempel ʔà ná ká " han kommer att göra" ; ʔà ná kàrà mɨ́ná " han kommer att göra något" ; ʔà kú na:ra " han ser mannen" ; ʔà kúù:rùúŋ " han ser er".
  18. Vissa tappar och återväxer vingens flygfjädrar, börjar i sekvens från de yttersta fjädrarna och fortsätter inåt (centripetalt), medan andra ersätter fjädrar med början från de innersta (centrifugalt).
  19. Blomhuvudets utvecklingsförlopp är det för alla klasartade blomställningar utmärkande, nämligen nedifrån uppåt (" centripetalt") ; dessutom böjer sig varje blomma efter avslutad blomning utåt och nedåt, och blomkronan antar därvid brun färg utan att falla av, varigenom en tydlig gräns uppkommer mellan de övre blommorna, som blommar, och de nedre, som redan befinner sig i postfloration.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Ossian
  Keltiskt namn med oviss betydelse.
 • Oskar
  Keltiskt namn som betyder gudaspjut.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs centripetal?

adjektiv
positiv en centripetal
ett centripetalt
den|det|de centripetala
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2