/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till charlatan

Hur upplevde du uppläsningen av charlatan?

eller

Vad betyder charlatan?

Hur uttalas charlatan?

  1. [sharlata:n]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till charlatan

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hemlistisk en synonym till cesur?

Hur används ordet charlatan?

  1. Efter flera medicinska misslyckanden blev Mesmer stämplad som charlatan och flydde till Paris.
  2. Hypnotisören har ansetts vara allt från charlatan till allsmäktig trollkarl.
  3. Gustafsson har blivit kriarättad av kritiker som inte varit lyssnare och kallats charlatan av dem som inte sett hans förmåga att behålla en ursprunglig häpnad inför världen och livsäventyret.
  4. Mesmer beskylldes för att vara charlatan.
  5. Han blev även kallad charlatan av andra tonsättare.
  6. Marcus Borg utmålas som en charlatan av sina kritiker.
  7. Man har undersökt hans historia och han har framstått allt mer som en charlatan, han har inte fått fram några egentliga bevis.
  8. Björnram blev välkänd charlatan i Stockholm och uppgav sig ha undergörande krafter och att han stod i förbindelse med andevärlden.
  9. En charlatan söker bedraga andra genom att tillägna sig själv, sitt arbete, sin egendom och så vidare högre värde än de äger.
  10. Det tog ett tag för Westerlund att bli accepterad av andra läkare, som ej litade på hans metoder och kallade honom charlatan.
  11. Ordet har sannolikt sitt ursprung av orden quacken (att kvacka, prata) samt salva och innebär troligtvis en person, bluffmakare eller charlatan, som uttalar besvärjelser i samband med användandet av sina salvor.
  12. George har genomfört denna lyriska förtätning i framställningen så till det yttersta, att hans stil ofta är svårtillgänglig och gåtfull, varför hans fiender förklarat honom för " halft om halft en poetisk charlatan".
  13. " Hegel, som tillsatts uppifrån av den sittande makten till att verka som den store filosofen, var en svagsint, uttråkande, vämjelseingivande obildad charlatan, som nådde högmodets tinnar genom att plottra samman och koka ihop den mest löjeväckande och obegripliga soppa.
  14. Namnet kommer från den italienska staden Orvieto där charlatanen Jeronimo Ferranti sägs vara dess skapare.
  15. En stund senare anländer charlatanen och kringresande försäljaren av mediciner, doktor Dulcamara till byn och bjuder ut sina varor.
  16. Mosca nämner i förbifarten att Corvinos fru Celia är vacker, och Volpone går för att träffa henne förklädd som charlatanen Scoto.
  17. Johann Kuhnau definierar i sin Den musikaliske charlatanen (Der musikalische Quack-Salber, 1700) den " sanne virtuosen" (" der wahre Virtuose") som den som behärskar musikteorin, en position som delas av Johann Gottfried Walther i dennes Musicalisches Lexicon (1732).
  18. USA:s ledare ” är charlataner ”, och deras erbjudanden om att hjälpa Iran mot coronaviruset väcker mest misstänksamhet.
  19. När Collegium medicum instiftades år 1663 angavs att kollegiet skulle arbeta mot charlataner inom läkekonsten.
  20. Skedböjning är ett av de vanligare trick som charlataner använder för att övertyga åskådare om sin kraft.
  21. Både Geller och hundratals siare har dock överbevisats om sina påståenden och anses av trolleri-branschen vara charlataner.
  22. Ändamålet var från början att verka för hög standard inom läkarkåren, tillvarata dess intressen och att motarbeta kvacksalvare och charlataner.
  23. – Just nu är det fritt fram för charlataner att slå mynt av människor som är i nöd eftersom folk söker hjälp på alla möjliga ställen.
  24. Ändamålet var från början att motarbeta kvacksalvare och charlataner och för att nå detta mål tilldelades kollegiet skråmässiga privilegier den 16 maj 1663.
  25. På fälten bakom slottet fanns 2800 tält för de mindre betydelsefulla besökarna och sagolikt klädda damer, riddare, tiggarmunkar, charlataner och alla sorters försäljare.
  26. År 1663 tillkom Collegium medicum, vilket var en svensk läkarorganisation med ändamål att verka för hög standard inom läkarkåren, tillvarata dess intressen och motarbeta kvacksalvare och charlataner.
  27. År 1663 tillkom Collegium medicum, vilken var en svensk läkarorganisation med ändamål att verka för hög standard inom läkarkåren, tillvarata dess intressen och motarbeta kvacksalvare och charlataner.
  28. Medicinforskningen var inte så långt framskriden, vilket ledde till att många kvacksalvare och charlataner försökte sälja medel som skulle bota alla möjliga sjukdomar, men det var ofta bara smaksatt alkohol.
  29. Helandeväckelsen som helhet kom att bli alltmer spekulativ och från mitten av 50-talet fick den ett dåligt rykte på grund av överdrivna anspråk eller att regelrätta charlataner hade kommit in i den.
  30. Tyvärr måste jag säga att det finns ett antal charlataner som ger råd till kyrkan utan teknisk bakgrundskunskap, det finns på kommunal nivå och i länsstyrelsen, men också inom kyrkliga organisation som verkar för att vi ska en bättre energihushållning i Sverige.
  31. Deras inflytande över tsaritsan ansågs mycket negativt, eftersom de hade ett stort intresse för mysticism, ockultism och spiritism och lätt lät sig övertygas av bedragare och charlataner, som de sedan presenterade för tsaritsan, de kallades: " montenegrinskan nummer 1", " montenegrinskan nummer 2" och även för " de montenegrinska spindlarna".
  32. Deras inflytande över tsaritsan ansågs mycket negativt, eftersom de hade ett stort intresse för mysticism, ockultism och spiritism och lätt lät sig övertygas av bedragare och charlataner, som de sedan presenterade för tsaritsan, och de kallades: " montenegrinskan nummer 1" och " montenegrinskan nummer 2" och även för " montenegrinska spindlar" eller " montenegrinska kråkor".

Historik för charlatan

 • charlatan, Dalins Arg. 1734 (i betydelse 'kvacksalvare'), av franska charlatan, av italienska ciarlatano, pratmakare, till ciarlare, prata; enligt somliga ombildat av ett cerretano, invånare i Cerrato.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Anna
  Namn som kommer från det hebreiska namnet Hannah: nåd eller benådad.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs charlatan?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en charlatan charlatanen charlataner charlatanerna
genitiv en charlatans charlatanens charlataners charlatanernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2