Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder chauvinistisk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet chauvinistisk?

 1. Jag vill inte verka chauvinistisk så här några dagar före nationaldagen.

  Han bortser i de jämförelserna med att de tyska tillverkarna har en hemmamarknad som är tio gånger så stor som Saabs och som dessutom är betydligt mer chauvinistisk i sina bilval.

  Kanske ryms här något av hemligheten i Rysslands förmåga att överleva som chauvinistisk stormakt trots den ständiga turbulensen.

  Men lika gärna kunde det alltså handla om att framhålla att historielärare är en yrkeskår som kontinuerligt ägnar sig åt självprövning när det gäller alla former av chauvinistisk historieskrivning.

  Kvinnorättsaktivisten Kavita Krishnan säger till al Jazira att den allvarliga situationen med sexuellt våld mot kvinnor i Indien främst beror på två saker: bristfällig lagstiftning och en korrupt och chauvinistisk poliskår.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Håkan

  Fornnordiskt namn som är sammansatt av betydelseelementen hög och ättling: högättad.

  Hakon

  Äldre svensk form av det fornnordiska namnet Håkan: hög, ättling, högättad.

  Besläktade namn: Hakvin, Håkon

  Mest sökta

   Hur böjs chauvinistisk?

   adjektiv
   positiven chauvinistisk
   ett chauvinistiskt
   den|det|de chauvinistiska