/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder chimaira?

Hur uttalas chimaira?

  1. [kimajra]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hemlistisk en synonym till cesur?

Hur används ordet chimaira?

  1. Ett klassiskt exemplar på en chimaira är Protoavis.
  2. För att skapa en chimaira injiceras mänskliga stamceller i ett grisembryo.
  3. Pazuzu beskrivs som en chimaira av mänskliga och animaliska kroppsdelar.
  4. Cheumatopsyche chimaira är en nattsländeart som beskrevs av Malicky 1997.
  5. Gravar från Handynastin använde oftast lejon eller en form av chimaira, mytologiska varelser som var korsningar av olika djur.
  6. Ordet chimär (av grekiska chímaira, " get") är identiskt med ordet chimaira, betydelsen av det förra beror på jämförelse med vidundrets osannolika utseende.
  7. Inom paleontologi är en chimaira ett fossil som rekonstruerats med element som kommer från mer än en enda art (eller ett släkte) av ett djur.
  8. Denna art tros idag vara en så kallad chimaira, eftersom halskotorna såg ut att komma från en ankylosaurie, medan ryggkotorna ser ut att komma från en obestämd iguanodont.
  9. De ovannämnda skillnaderna jämte en del andra har lett till förslag om att Achillobator skulle kunna vara en paleontologisk chimaira, vilket betyder att den har element från olika djurarter.
  10. Det har diskuterats bland forskare om huruvida Rahonavis faktiskt kunde flyga Detta har tidigare ifrågasatts av Martin, som föreslagit att Rahonavis skulle kunna vara en chimaira, sammansatt av skelettet från en Dromaeosaurid och vingarna från en primitiv fågel.
  11. Qilin, (kinesiska: 麒麟 eller 騏驎 ; pinyin: qílín ; Wade-Giles: ch ' i2-lin2), även känd som keilun (kantonesiska), kirin (eller girin på koreanska), kirin (japanska), sabitun sabintu (manchuiska), kỳ lân (vietnamesiska) och ki-len (thai) är ett mytologiskt, ursprungligen kinesiskt djur med en kropp som likt en chimaira beskrivits som bestående av delar från olika djur.
  12. I väntan på att det går att få transplanterbara organ att växa anser forskarna vid Salk Institute att chimairas med mer mänsklig vävnad bland annat kan användas för att kontrollera läkemedel innan de prövas på människor och studera hur mänskliga sjukdomar uppkommer.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Malena
  Kortform av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.
 • Malin
  Svensk variant av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.
Besläktade namn: Malene

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2