Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet dagligt bröd?

 1. När vi nu sluppit polio och pest har aids och fågelflunsa tagit över Men drabbad mer än bromspedal behöver så livslång bot vi hoppas på härnäst Fast syndafloden är ett minne blott än svämmar floder över sina bräddar Och folk och fä och hus man svårligt räddar En evigt nyckfull mor Natur vi fått I faunan skuttas, ömsom smygs och kryps När fruktan minskat inför glupska bestar en törstig fästing på vårt blod då festar Försåtligt småttigt dessa typer nyps På matfront väst vi mänskor blivit galna För dagligt bröd var fordom slit och släp och kalorier, det var aldrig skräp Nu kämpas för att tjockna eller smalna En mara löpte grek en gång i tiden när bud om seger skulle föras fram Så tätt nu duggar dagens "infogram" att hjärnan stundtals saknar lugnet, friden På sätt och vis har varor jämt ett pris Men byteshandel lär nog var ' t besvärligt Å andra sidan fanns det - rätt så härligt - ej risk för nå ' n pandemisk pengakris För mänskligheten gäller ingalunda att rulla tummar, slappna av och blu

  Prisförhöjningar, materialbrist, höjda arbetslöner, höjda transporttaxor blev dagligt bröd.

  I fem generationer har lönekuvertet från Masonite betytt dagligt bröd på borden.

  Giv oss, o Gud, ett dagligt bröd i 1819 års psalmbok.

  Giv oss, o Gud, ett dagligt bröd är en gammal psalm i fyra verser av Nicolaus Hermann, troligen från 1562, som bearbetades av Jesper Swedberg 1694.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Hemming

  Fornnordiskt namn som sannolikt är bildat av det isländska ordet hamr: gestalt eller skepnad.

  Henning

  Forntyskt namn med den eventuella betydelsen fredsstiftare.

  Besläktade namn: Helma, Helmina, Hilma, Mina, Minna, Minnie, Helmi

  Mest sökta