Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till definiera

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder definiera?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet definiera?

 1. För en viss arbetsuppgift i ett företag kan kompetensbehovet vara konkret och enkelt att definiera medan en annan arbetsuppgift i ett annat företag kräver mer generella kompetenser och är under ständig förändring.

  Vidare kan kommuner och landsting själva definiera vad de menar med en enhet och bestämma vilka kostnader de lägger på enskilda enheter.

  För att motivera dig till ett köpstopp bör du därför definiera varför du gör det.

  Det innebär att man ska definiera att livet börjar vid befruktningen och att läkare på abortkliniker tvingas informera patienter om att det eventuellt finns ett samband mellan bröstcancer och abort.

  Hittills har det visat sig mycket svårt att på ett enhetligt sätt definiera vilken miljöhänsyn som är lämpligast i varje enskilt fall.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för definiera

 1. definiera = nyhögtyska definieren, franska définir, av latin dēfīnīre, avgränsa, bestämma, till fīnīre, bestämma, sluta (jämför fin, final). — Härtill bland annat definitiv, av franska définitif, av latin dēfīnītīvus, bestämd; ävensom definition, 1604, som logisk term Rydelius 1721 = nyhögtyska, av latin dēfīnītio.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Artur

  Engelskt namn med keltiskt ursprung, betyder eventuellt stark som en björn. Även en kortform av det latinska Artorius.

  Douglas

  Keltiskt namn som betyder mörkt vatten.

  Besläktade namn: Arto

  Hur böjs definiera?

  verb
  aktivpassiv
  grundformatt definieraatt definieras
  nutiddefinierardefinieras
  dåtiddefinieradedefinierades
  supinumhar|hade definierathar|hade definierats
  imperativdefiniera
  particip
  presensdefinierande
  perfekten definierad
  ett definierat
  den|det|de definierade