<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till dimma

Vad betyder dimma?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet dimma?

 1. Jag vet av egen erfarenhet att det som gäller obehagliga läkarundersökningar också gäller semestrar: När fem dagars skidåkning i dimma följs av en vindstilla dag i stålande sol på kalfjället säger mig minnet av fjällveckan att semestern varit fantastisk.

  Tidigare när det var dålig luft i Peking kallade man det för dimma och folk visste inte att det handlade om föroreningar från fabriker i provinserna runtomkring.

  Över graven låg en dimma som tätnade i skymningen och nästan blev genomskinlig vid middagstid.

  Bitvis arbetade han som i dimma där vid skrivbordet i sovrummet.

  Fyra personer glider långsamt nerför en skidbacke i plogformation och sväljs en efter en av en tät vit vägg av dimma och snö.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

dimma i ordbok från 1870

<

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för dimma

 1. dimma, fornsvenska dimba = norska demba, jämför svenska dialekt dimba st. verb, ånga, ryka, i avljudsförh. till damm; av urindoeuropeiska roten dhembh, växlande med dhem i fornisländska o. fornnorska dimmr, mörk, anglosaxiska dimm, o. med dhemb i medelhögtyska dimpfen, ånga (jämför damm ~ nyhögtyska dampf); se även dum.
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Beatrice

  Fransk variant av det latinska namnet Beatrix: lyckobringande.

  Beata

  Latinskt namn som betyder lycklig.

  Hur böjs dimma?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen dimmadimmandimmordimmorna
  genitiven dimmasdimmansdimmorsdimmornas