/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till diskontinuitet

Vad betyder diskontinuitet?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till diskontinuitet

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet diskontinuitet?

  1. Nästa diskontinuitet uppstår när samarbetet ska röra sig från fördjupande investeringar till kommersiellt förverkligande.
  2. Företagssamarbetet är i så måtto ett till hälften kartlagt territorium av kontrafaktiska möjligheter som genom sin diskontinuitet mellan intention och påverkan öppnats upp för kolonisering.
  3. Med dessa referenspunkter ges ytterligare möjligheter att kommentera och diskutera den typ av kontinuitet och diskontinuitet i argumentationen som har att göra med skolsystemets omvandling.
  4. Nyckeln till problemet med kontinuitet kontra diskontinuitet ligger i förståelsen av de funktioner som utövas på en viss plats vid en viss tidpunkt.
  5. Kontinuitet kan hävdas vad gäller den kyrkliga administrativa stadskärnan medan diskontinuitet kan hävdas vad gäller den kommersiella stadskärnan.
  6. Ett sådant svar kräver en teori där en förklaring och kontextualisering av en stads kvalitativa diskontinuitet tillhandahålls.
  7. Avgörande här är att kunna identifiera när en stads funktionsförändring blir så genomgripande att det finns grund för att tala om kvalitativ diskontinuitet då det är denna sorts diskontinuitet som oftast ligger bakom en stads skiftande position inom det dynamiska urbana systemet.
  8. Det andra representerade i högre grad en diskontinuitet och öppnade upp för konflikter.
  9. Schumpeter menar att de nya innovationerna skapar en diskontinuitet på marknaden där den jämvikt som tidigare funnits kommer att förändras.
  10. När skapar de intervjuade kontinuitet och diskontinuitet i sina livsberättelser?

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Ossian
  Keltiskt namn med oviss betydelse.
 • Oskar
  Keltiskt namn som betyder gudaspjut.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs diskontinuitet?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en diskontinuitet diskontinuiteten
genitiv en diskontinuitets diskontinuitetens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2