Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder diskontinuitet?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet diskontinuitet?

 1. Nästa diskontinuitet uppstår när samarbetet ska röra sig från fördjupande investeringar till kommersiellt förverkligande.

  Företagssamarbetet är i så måtto ett till hälften kartlagt territorium av kontrafaktiska möjligheter som genom sin diskontinuitet mellan intention och påverkan öppnats upp för kolonisering.

  Med dessa referenspunkter ges ytterligare möjligheter att kommentera och diskutera den typ av kontinuitet och diskontinuitet i argumentationen som har att göra med skolsystemets omvandling.

  Nyckeln till problemet med kontinuitet kontra diskontinuitet ligger i förståelsen av de funktioner som utövas på en viss plats vid en viss tidpunkt.

  Kontinuitet kan hävdas vad gäller den kyrkliga administrativa stadskärnan medan diskontinuitet kan hävdas vad gäller den kommersiella stadskärnan.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Maj

  Kortform av Maja, som är en smekform av det hebreiska namnet Maria. Även efter månadsnamnet maj, från den romerska växtlighetsgudinnan Maja.

  Majken

  Tysk diminutivform av det hebreiska namnet Maria: lilla Maria.

  Besläktade namn: May

  Mest sökta

   Hur böjs diskontinuitet?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativen diskontinuitetdiskontinuiteten
   genitiven diskontinuitetsdiskontinuitetens