<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till ditt och datt

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet ditt och datt?

 1. Huset visar sin kommersiella sida (på utsidan) med försäljning av skivor, mög, bös, ditt och datt och korv.

  Prata om ditt och datt och fråga hur det går med: pojkvännen, hon svarar: "han är otrogen och dum i huvudet"; utbildningen: "äh, vet inte"; jobbet: "jag har lite extravik på hemtjänsten"; boendet: "jag bor ju fortfarande hos mamma och jag tror inte det går att få någon lägenhet, men jag har inte försökt"; framtidsplanerna: "det skulle vara kul att plugga utomlands, eller nåt, men, äh, det blir väl ingenting med det".

  Att inte alltid sträva efter ditt och datt och tro att man ska bli lycklig sen.

  De står kvar och fyndar kristna böcker, snackar om ditt och datt och köper kaffe ihop i kaféet våningen under.

  Dessutom bekommer det hans fiktiva Göteborgssnutar väl att inte behöva yttra sig så mycket om ditt och datt och inte få varenda aspekt av sitt vardagsliv belyst av sin allvetande berättare.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för ditt och datt

 1. ditt och datt, Wingård Minnen 1846, från lågtyska dit un dat, egentligen: det här o. det där (neutr. till pron., motsvarande denne o. den), jämför engelska this and that. — I den lågtyska formen uppträder uttryck 1593 samt hos Linné m. fl.
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Virginia

  Latinskt namn som betyder jungfru.