Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder dokumentarisk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet dokumentarisk?

 1. Sebald anbefaller som nämnts en dokumentarisk estetik för att lösa problemet och praktiserar själv en starkt litterariserad form av dokumentarism.

  Chefen på Göteborgs stadsmuseum uppmärksammade det dokumentariska värdet i Marbergs verk och ansåg att de borde införlivas med museets samlingar.

  Skatten såldes på auktion i Paris den 20 juli 1846, när oblattallriken och nattvardskärlet förvärvades av staten, medan de dokumentariska mynten utspreds och förlorades.

  Inga dokumentariska uppgifter om Mariehälls arkitekt har återfunnits, men byggnaden var modern för sin tid och i sina detaljer är den arkitektoniskt väl genomarbetad.

  Ennes var även sonson till karolinen Barthold Ennes (1679 – 1773), och samlade traditioner och dokumentariska uppgifter om karolinska officerare och utgav Biografiska minnen af konung Carl XII:s krigare (2 band, 1818 – 19).

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Konstantin

  Latinskt namn med betydelsen ståndaktig.

  Conny

  Engelskt smeknamn av det latinska namnet Konstantin: ståndaktig.

  Besläktade namn: Connie, Constance, Konstantia

  Mest sökta

   Hur böjs dokumentarisk?

   adjektiv
   positiven dokumentarisk
   ett dokumentariskt
   den|det|de dokumentariska