/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till fotsoldat

Hur upplevde du uppläsningen av fotsoldat?

eller

Vad betyder fotsoldat?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

fotsoldat är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är fermt en synonym till raskt?

Hur används ordet fotsoldat?

  1. Men vanföreställningen krympte till sist till att han beskriver sig som en fotsoldat i en organisation med enmansceller.
  2. Knekt, av tyskans Knecht: " dräng", " hantlangare", är en gammal beteckning för fotsoldat.
  3. En romersk fotsoldat som bär Leio II Augustas vapensköld finns på norra sidans stridsrelief.
  4. Juans hårda uppväxt i Los Angeles och Juarez gjorde honom till en perfekt fotsoldat för Juarez-kartellen.
  5. Han placerades först som fotsoldat i 7th (Robin Hood) bataljonen vid Nottinghamshire and Derbyshire-regementet.
  6. Infanteriet eller, ålderdomligare, fotfolket eller fotsoldat är det truppslag inom en armé som traditionellt strider till fots.
  7. Den ryska kampanjen inleds genom slaget i Stalingrad där man slår ner ett antal tyska positioner som både krypskytt och fotsoldat.
  8. Musketerare fortsatte att vara benämningen på gevärsbeväpnade soldater ända fram till mitten av 1700-talet, och fick senare den generella betydelsen av fotsoldat.
  9. I januari 1697, då Strömfelt var 29 år gammal, blev han musketerare, eller musketör, det vill säga fotsoldat vid livgardet, som var beväpnade med musköt.
  10. En riksdag i mars 1608 beviljade kung Karl ytterligare medel till kriget och han utlovade frälsebrev till alla som kunde ställa upp en ryttare eller fotsoldat.
  11. Hennes historia uppfattas som ett sällsynt och viktigt dokument om en fotsoldat under Ludvig XIV:s regeringstid, eftersom dokumentationen om individuella enkla soldater sällan dokumenterades under denna tid.
  12. I Grekland blev sådan vid landtrupperna införd av Perikles och uppgick sedermera för en tungrustad fotsoldat (hoplit) till 4 oboler om dagen, för en ryttare till 12 oboler.
  13. Mount & Blade är även känt för sitt smarta stridssystem eftersom då man är fotsoldat eller ryttare påverkas slagen och blockeringarna av hur man rör musen och när man klickar på musknappen.
  14. Abdeslam har sedan han greps den 18 mars i år i Bryssel till och från sagt sig vara beredd att samarbeta med de belgiska och franska myndigheterna, och förklarat sig inte ha varit något mer än en simpel fotsoldat i terrorcellen.
  15. Samtidigt försökte de två ryska kavalleribefälhavarna att anfalla varje fransk fotsoldat som de kunde hitta i närheten, men då de inte hade några egna fotsoldater fick de dåligt samordnade ryska anfallen inget resultat.
  16. En gladiator som var klädd som en hoplit (tungt bepansrad fotsoldat i antikens Grekland) och bar harnesk, hjälm och benskydd tillverkat av brons samt en stor sköld, i trä med förstärkningar av brons (kallad aspis/hoplon).
  17. På (1519 – 1556) tid utgjorde solden för en landsknekt 4 gulden och för en ryttare 12 gulden i månaden, men ökades sedermera, så att den under Trettioåriga kriget uppgick ända till 6 – 9 gulden för en fotsoldat.
  18. Vapnet betraktades emellertid också med fruktan eftersom det gjorde fotsoldaten farlig.
  19. I Sverige övergick ordet snart till betecknande av fotsoldaten, oberoende av det sätt vilket han blivit anskaffad på, och i denna bemärkelse förekommer det även i Karl XI:s indelningsverk.
  20. Då det ingick i en fotsoldats beväpning, kallades denne musketerare eller musketör.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs fotsoldat?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en fotsoldat fotsoldaten fotsoldater fotsoldaterna
genitiv en fotsoldats fotsoldatens fotsoldaters fotsoldaternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2