Vad betyder gastroenterologi

/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Veckans ord

antibarbarus

Betydelser, användning, historik, läs mer...

Vad betyder gastroenterologi?

  1. läran om matsmältningsorganen och deras sjukdomar || -n

Hur uttalas gastroenterologi?

  1. [-lågi:]
Ur Ordboken

Ordboken är Bonniers svenska ordbok tionde upplagan copyright (C) 2010 Peter A. Sjögren och Iréne Györki.

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

MATCHAD: adn-000000000000f092
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Hur används ordet gastroenterologi?

 • Not: Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner.
  1. Han är överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och professor i medicinsk gastroenterologi och hepatologi.
  2. För att närmare studera denna fråga bildade Svenska barnläkarföreningens sektion för gastroenterologi och nutrition en arbetsgrupp bestående av en representant från varje sjukvårdsregion.
  3. Patienterna behöver träffa specialister i gastroenterologi och utgör också en stor del av specialitetens verksamhet.
  4. Diagnostisk och terapeutisk gastrointestinal endoskopi är väl etablerad för vuxengastroenterologin och börjar alltmer vinna mark inom pediatrisk gastroenterologi även om teknikerna nyttjas begränsat inom barnsjukvården i Sverige.
  5. Handläggning och uppföljning av patienter med Barretts esofagus enligt rekommendationer från Svensk förening för gastroenterologi och gastrointestinal endoskopi.
  6. Jag tror också att detta är det viktigaste skälet till att Svensk förening för gastroenterologi och gastrointestinal endoskopi tillsatt ett flertal arbetsgrupper för att ge vägledning i kontroversiella ämnen.
  7. Ett godkännande av Huddinges gastroenterologienhet kan leda till europeiskt diplom i gastroenterologi för de läkare som utbildas där.
  8. Vid varje inspektion ges ett sammanfattande omdöme där inspektörerna uttalar sig om huruvida enheten kan erbjuda en komplett utbildning i gastroenterologi eller om kompletterande tjänstgöring på annat ställe behövs.
/1004363/HBSynonymerMobilBot
Välj lista

Välj vilken lista du vill spara ordet i, eller skapa en ny lista.


Skapa ny lista
Skapa ny lista

Fyll i ett namn för din nya lista och klicka på spara.

vara har sparats i listan min lista

/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
/1004363/HBSynonymerMPU3
MATCHAD: adn-000000000000f092