Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder gorilla?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet gorilla?

 1. En människa eller en gorilla skulle dö av svält på en sådan diet.

  Ett graffitiverk föreställande en gorilla med rosa mask har i tio års tid prytt entrén till en före detta klubblokal i Bristolstadsdelen Eastville.

  Se bara till att er gorilla till skeppare där uppe inte skjuter ner mig.

  Fast han ibland kunde påminna om en gorilla var Weyler snäll innerst inne.

  Hela dagen hade han ideligen kommit in från gyttjepölarna ute på vägen och försökt lura i sin mor att han var jagad av en krokodil eller en gorilla eller något annat av de djur hans far brukade läsa för honom om.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för gorilla

 1. gorilla, Sundevall, Berlin, Theorell (ännu ej hos Dalin 1850) = nyhögtyska, engelska och så vidare, upptaget efter en grekisk översättning av en av kartagern Hanno o. 500 f. Kr. författad skildring av en färd till Afrikas västkust, i vilken människoliknande apor omtalas, som av infödingarna kallades gorillas.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Margit

  Svensk variant av det grekiska namnet Margareta: pärla.

  Margot

  Fransk diminutivform av det grekiska namnet Margareta som betyder pärla: lilla pärla.

  Mest sökta

   Hur böjs gorilla?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen gorillagorillangorillorgorillorna
   genitiven gorillasgorillansgorillorsgorillornas