Synonymer till hereditär

/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till hereditär

Hur upplevde du uppläsningen av hereditär?

eller
Ur Synonymordboken

Veckans kviss

Tema: skolstart

Starta kvissen

Vad betyder hereditär?

Ur Ordboken

Ordboken är Bonniers svenska ordbok tionde upplagan copyright (C) 2010 Peter A. Sjögren och Iréne Györki.

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

MATCHAD: adn-000000000000f092
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Var med och bygg upp synonymordboken

Är akt en synonym till urkund?

Hur används ordet hereditär?

 • Not: Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner.
  1. Oförmåga att kontrollera aggressivitet och impulsivitet är starkt förknippade med en typ av personlighetsdrag som har en stark hereditär komponent.
  2. Speciella onkogenetiska mottagningar som sköter utredning av hereditär cancerrisk finns numera på de flesta universitetsorter i Sverige; här är ärftlighet för bröstcancer den vanligaste frågeställningen.
  3. Både i Lund och Umeå pågår projekt där vi försöker belysa hereditär prostatacancer ur såväl molekylärbiologisk som klinisk synvinkel.
  4. Ännu är emellertid vägen mycket lång tills vi på basen av vetenskap och beprövad erfarenhet kan handlägga familjer med hereditär prostatacancer på ett tillfredsställande sätt.
  5. Frågorna om profylaktisk farmakologisk behandling och prostatektomi för anlagsbärare kan vi inte nalka oss förrän vi åtminstone har karakteriserat de molekylärbiologiska mekanismerna vid hereditär prostatacancer.
  6. Det finns således förutsättningar för att med radikal prostatektomi eller strålbehandling förlänga överlevnaden för män med hereditär prostatacancer.
  7. Kombinationen av hereditet och neurofysiologiska fynd gjorde att hereditär tryckkänslig neuropati slutligen misstänktes.
  8. Kontroverserna vad gäller screening och behandling av lokaliserad sjukdom ställs på sin spets när vi handlägger släkter med hereditär prostatacancer.
  9. Kunskaperna om hereditär prostatacancer är ännu långt ifrån lika detaljerade som för de ovan nämnda andra hereditära tumörformerna.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs hereditär?

adjektiv
positiv en hereditär
ett hereditärt
den|det|de hereditära
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
Välj lista

Välj vilken lista du vill spara ordet i, eller skapa en ny lista.


Skapa ny lista
Skapa ny lista

Fyll i ett namn för din nya lista och klicka på spara.

vara har sparats i listan min lista

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
/1004363/HBSynonymerMPU3
MATCHAD: adn-000000000000f092