Vad betyder hittillsvarande

/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder hittillsvarande?

Ur Ordboken

Ordboken är Bonniers svenska ordbok tionde upplagan copyright (C) 2010 Peter A. Sjögren och Iréne Györki.

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

MATCHAD: adn-00000000000c3c9f
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är övervägande en synonym till beaktande?

Hur används ordet hittillsvarande?

 • Not: Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner.
  1. Kongressledamöter i USA tror att Turkiet använder guld för att betala import av iransk gas vid försök att kringgå hittillsvarande restriktioner för finansiell kontakt med Iran.
  2. Ett mönster i Clintons hittillsvarande karriär är emellertid att så fort hon ställt upp i allmänna val har den gamla tudelade bilden av henne återkommit.
  3. Framöver spår prognosmakarna ökade flöden i våra vattendrag med möjlighet till ännu högre produktion medan erfarenheterna från hittillsvarande omprövning av vattendomar visar att de små mängder vatten som behöver ledas förbi kraftverk för att rädda den biologiska mångfalden utgör felräkningssiffror i ett större perspektiv.
  4. Eftersom näringslivets organisationer varit pådrivande när det gäller att valfrihetsreformerna genomfördes har vi också ett särskilt ansvar för att medverka i en konstruktiv diskussion om hur hittillsvarande brister ska kunna avhjälpas.
  5. Men jag tror också att den hittillsvarande strategin håller på att få allt fler förlorare ju längre den pågår.
  6. Ser vi till den hittillsvarande utvecklingen i Sverige finns det inget som direkt talar för att expansionen av biogas förutsätter ett naturgasnät.
  7. Men hittillsvarande lättnader räcker inte för att hålla Turkiet samman.
  8. Den hittillsvarande presidenten Laurent Gbagbo vägrar avgå medan den internationellt erkände valsegraren Alassane Ouattara avvaktar i Abidjan i väntan på att Gbagbo ska ge upp.
  9. Den hittillsvarande ordningen har varit att effektreserven aktiveras först efter att alla kommersiella bud inkommit och då till det högsta kommersiella budet.
  10. Insatser som för de flesta ter sig så avvikande från hittillsvarande verksamhet och retorik kräver att den politiska ledningen engagerar sig hårt för att i tid förklara vad det handlar om.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs hittillsvarande?

adjektiv
positiv en|ett|den|det|de hittillsvarande
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
Välj lista

Välj vilken lista du vill spara ordet i, eller skapa en ny lista.


Skapa ny lista
Skapa ny lista

Fyll i ett namn för din nya lista och klicka på spara.

vara har sparats i listan min lista

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
MATCHAD: adn-000000000000f092
MATCHAD: adn-00000000000c2217