/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder in medias res?

  1. (latin) mitt in i ämnet, raktsak

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet in medias res?

  1. Det är en välkonstruerad berättelse, som börjar in medias res - vi får först ta del av några obskyra "historiska dokument", och kastas sedan rakt in i stridens hetta - och som inte släpper taget förrän den når sin oundvikliga upplösning.
  2. Hoshi no koe börjar in medias res år 2047.
  3. Romanens inledande mening är välkänd, så kallad in medias res.
  4. Några exempel på berättartekniker är inre monolog, in medias res och klimax i intrigen.
  5. Spelet inleds med en in medias res då Sergeant Blackburn hoppar på ett tåg som är kapat av terrorister.
  6. Romanen börjar in medias res, en obestämd tid efter att Ypsilons hjärna amputerats från hans kropp och nedlagts i akvariet.
  7. Spelet börjar in medias res med att terroristgruppen Avalanche ska spränga en av de åtta mako-reaktorer som driver staden Midgar.
  8. En dagboksroman har inte någon utförlig exposition i början, utan historien börjar omedelbart med berättarens första avsnitt i dagboken, in medias res.
  9. Att en berättelse inleds under en pågående händelse innebär inte nödvändigtvis att den inletts in medias res, sett till berättelsens centrala eller övergripande handling.
  10. Spelet börjar sex månader efter händelserna i Killzone 2, i en in medias res, där två helghastsoldater ska rapporteras för vapentest i det hårt bevakade forskningsanläggningen och vapentillverkaren Stahl Arms, någonstans i det kalla Arktis på planeten Helghan.
  11. Den kan vara rak (presenterad från början till slutet), bruten (när beskrivningen hoppar fram och tillbaka mellan olika tidpunkter), parallell (där flera förlopp beskrivs bredvid varandra) eller in medias res (när berättelsen börjar i mitten av skeendet och bakgrunden beskrivs senare).
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-13

 • Kaj
  Mansnamn med danskt ursprung. Även kvinnonamn som är en kortform av Kajsa: ren eller kysk.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt