Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet indelningsverk?

   1. Från 1690-talet kom även en lindrigare variant av indelningsverk att införas även för frälsehemman.
   1. I samband med tillkomsten av Karl XI:s indelningsverk anslogs Varberga kavalleristaten och anvisades till ryttmästareboställe vid Örebro kompani av Livregementet till häst.
   1. I Sverige övergick ordet snart till betecknande av fotsoldaten, oberoende av det sätt vilket han blivit anskaffad på, och i denna bemärkelse förekommer det även i Karl XI:s indelningsverk.
   1. Vissa högermän ansåg att det innebar alltför stor nedsättning av försvarskraften, medan å andra sidan Bondeförbundets medlemmar ville sänka övningstiden och införa ett inlags indelningsverk ; vänsterpartierna ansåg att möjlighet förelåg för en genomgripande nedskärning av försvarsorganisationen.
   1. Redan vid landstingsinstitutionens tillkomst 1863 invaldes han i Kristianstads läns landsting, inom vilket han, med avbrott av ett år, sedan hade plats till sin död, 1881 – 83 som vice ordf. och från 1884 som ordförande 1870 – 1891 representerade han Gärds och Allbo härads domsaga i Andra kammaren och var där en typisk representant för Lantmannapartiets skånska fraktion: hyllande partiets allmänna strävanden i fråga om grundskatter och indelningsverk, gjorde han sig till tolk för moderata reformer i fråga om den politiska och kommunala rösträtten och för en kulturellt frisinnad, fastän ingalunda radikal, åskådning.

Mina sökningar

Dagens namnsdag

Love

Maskulinform av det svenska namnet Lovisa, som kommer från det forntyska namnet Ludvig: berömd kämpe..

Ludvig

Tyskt namn som består av betydelseelementen beröm och kämpe: berömd kämpe..

Besläktade namn: Luis, Louis, Lajos

Hur böjs indelningsverk ?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ ett indelningsverk indelningsverket indelningsverk indelningsverken
genitiv ett indelningsverks indelningsverkets indelningsverks indelningsverkens