/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till indoktrinera

Hur upplevde du uppläsningen av indoktrinera?

eller

Vad betyder indoktrinera?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till indoktrinera

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet indoktrinera?

  1. Det räcker inte att indoktrinera och tvinga människor att tänka och agera rätt.
  2. Pappan säger att han inte vill att hon ska komma och indoktrinera sin lillebror.
  3. De förtryckande lyckas indoktrinera de förtryckta så till den milda grad att de får dem att tro att allt är som det bör vara.
  4. Konservativa såg det som ett sätt att indoktrinera eleverna att bli partiska.
  5. Henrik Häggström tror i stället att ungdomarna har följt med av egen fri vilja och att veckan i Värmland har gått ut på att indoktrinera ungdomarna.
  6. Alla föräldrar har ju ändå kvar sin rätt att indoktrinera sina telningar.
  7. De kvinnor som inte dragit samma slutsatser som Claesson har låtit sig manipuleras till ett onaturligt känsloliv av den hemska högskattestaten Sverige som vill stjäla alla barn för att indoktrinera dem till att hata familjen.
  8. Men han är inte ute på någon mission för att indoktrinera blivande manusförfattare och regissörer att skriva historiska dramer.
  9. – De försökte indoktrinera dem, säger han.
  10. Konservativa såg det som ett sätt att indoktrinera eleverna att bli partiska.
  11. Breiviks påstående: Journalisthögskolorna domineras av marxistiska lärare, marxistlärarna bidrar till att indoktrinera eleverna.
  12. Film är även ett effektivt medium för att göra reklam, utbilda eller indoktrinera.
  13. Det här projektet handlar inte om att indoktrinera barn eller skriva någon på näsan om genus.
  14. Hans roll i organisationen ska ha varit att rekrytera, indoktrinera och fysisk förbereda tilltänkta jihadister från Frankrike.
  15. Flera dagis som startats i slovenska byar för att italianisera och indoktrinera barnen brändes ner.
  16. Under kommunisternas styre var utbildning också ett sätt att indoktrinera studenterna i den kommunistiska ideologin.
  17. Men också där man skulle dra ner på genuspedagogiken och andra konstiga idéer som man försöker indoktrinera barnen med, säger Abramsson.
  18. Litteraturintresset kom tidigt: " Min far var mån om att tidigt indoktrinera mig och min syster i litteraturens mysterier.
  19. Inom arméledningen finns en djup misstro mot gerillasoldaterna, både att de ska försöka indoktrinera de vanliga soldaterna med maoistisk propaganda och att de saknar formell soldatkompetens.
  20. Han riktade även kritik mot det han benämnde som ” 10 % av lärarkåren ” för att indoktrinera elever i en marxistisk och vänsterorienterad riktning.
  21. Men i samma dokument framgår det också att internaten är ett sätt att ” assimilera ” och ” indoktrinera ” barn från en tidig ålder, utan att de påverkas av sina familjer.
  22. ” Vi kommer aldrig tillåta en arg mobb att riva ner våra statyer och radera vår historia, indoktrinera våra barn eller trampa på vår frihet ”, sa presidenten i sitt tal.
  23. ” Det här om något är övergrepp på minderåriga och inget annat än försök att normalisera och indoktrinera nästa generation till att acceptera total inskränkning av det egna privatlivet ”, skriver anmälaren till Justitieombudsmannen (JO).
  24. Likt Baunsbak-Jensen hävdade också Nielsen att de lärare som inte ville upphöra med att " indoktrinera" borde välja att arbeta på en friskola, istället för på de kommunala skolorna.
  25. Under Nielsens tid som minister blossade Indoktrineringsdebatten upp där bland andra undervisningsdirektören Asger Baunsbak-Jensen hävdade att tio procent av lärarna i sin undervisning försökte indoktrinera eleverna i en marxistisk riktning.
  26. Massuggestion innebär att indoktrinera en irrationell tanke eller en vanföreställning hos en grupp människor eller ett samhälle genom ett suggestivt beteende som innebär att upprepa ett påstående tills mottagaren/mottagarna tror att det är sant.
  27. – Regeringen kommer inte att acceptera att hatpredikanter kommer till Danmark för att predika hat mot det danska samhället och för att indoktrinera andra till att bland annat begå våld mot kvinnor och barn, sprida idéer om ett kalifat och undergräva våra grundläggande värderingar, säger utlännings-och integrationsminister Inger Støjberg (V).
  28. – Här indoktrineras barn från att de är jättesmå.
  29. Bilderna som visar hur barn indoktrineras beskriver hon som de kanske mest upprörande.
  30. Barn skickas iväg till speciella uppfostringsläger redan som sjuåringar, och indoktrineras där till att bli goda, lojala medsoldater.
  31. Och att filmerna faktiskt visas i så extremt stor omfattning, framför så många människor, det påverkar de här barnen otroligt mycket, att man väldigt tidigt indoktrineras i det.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Osvald
  Engelskt namn som består av betydelseelementen guld och härskare.
 • Evald
  Tyskt namn som består av betydelseelementen lag och härskare: rättsvårdare.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs indoktrinera?

verb
aktiv passiv
grundform att indoktrinera att indoktrineras
nutid indoktrinerar indoktrineras
dåtid indoktrinerade indoktrinerades
supinum har|hade indoktrinerat har|hade indoktrinerats
imperativ indoktrinera
particip
presens indoktrinerande
perfekt en indoktrinerad
ett indoktrinerat
den|det|de indoktrinerade
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2