/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till indriva

Hur upplevde du uppläsningen av indriva?

eller

Vad betyder indriva?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till indriva

indriva är sammansatt av

Nyhet

indriva i ordbok från 1870

 • Gammal stavning: Indrifva
 • Betydelse: Kräfva betalningsskyldiga personer och uppbära, hvad de erlägga. Säges om skatter och skuldfordringar.
  Synonymer: uppbära, upptaga, uttaga

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet indriva?

  1. Polisen i Sverige hoppas nu bli av med problemet med utländska yrkesförare som känner till och utnyttjar problemen med att indriva böter.
  2. År 1534 skulle de dessutom indriva tionde och annater, vilket ersatte den påvliga indrivningen.
  3. Han vistades 1679-1684 och 1692-1693 i Sverige för att indriva faderns innestående lön.
  4. Två män döms för att bland annat ha misshandlat en tredje man grovt i syfte att indriva en skuld.
  5. van Mander åtföljde som barn modern, då hon efter mannens död begav sig till Köpenhamn för att indriva sina innestående fordringar för av mannen levererade tapeter.
  6. August lät indriva tvångsgärder från Radziejowskis gods, och på riksdagen i Lublin sommaren 1703 ropade Augusts anhängare, att Radziejowski, som under våren ivrigt fortsatt sina förhandlingar, vore en förrädare och borde avsättas.
  7. Den inre ordningens stadgande upptog även hans son och efterträdare Mulei Hasan (1873-1894), som nästan ständigt var stadd på resor för att ordna rättskipningen, stävja de svårhanterliga provinsståthållarnas självrådighet och indriva skatter.
  8. Han användes för övrigt ofta till att indriva kontributioner, adlades 1705, deltog i slaget vid Fraustadt 1706 och fick efter detsamma befälet över där tillfångatagna schweizare och franska dragoner, som då gick i svensk tjänst.
  9. Det handlade om att indriva tillräckliga summor för att kunna finansiera statens och kungens utgifter: betalning av kungliga tjänare och ämbetsmän och finansiering av allmänna arbeten eller ståt (byggande av palats, vägar och kanaler till exempel).
  10. Operativt utsänds ett detachement vanligen för att rekognoscera, störa eller vilseleda fienden, erövra viktiga punkter i terrängen, skydda den egna styrkans flanker, indriva eller hindra fiendens indrivande av rekvisitioner och kontributioner, eller skydda eller anfalla transporter.
  11. Den högsta statsmakten är den lagstiftande som folket utövar genom valda representanter, utan vilkas samtycke inga skatter får indrivas.
  12. Full grundskuld innebär att statens enda lagenliga intäktskälla är det samhällsskapade mervärde, som av ekonomer kallas jordränta (dvs de samlade värdeökningar på mark och naturresurser, som föreslås indrivas som grundskuld), istället för den individuellt skapade arbetsförtjänst, som beskattas genom skatten på arbete.
  13. Under denna tid tillsattes generalguvernörer för att övervaka skatternas indrivande.
  14. – Problemet är att det finns inget brott som heter indrivande av skatt, säger Petersson.
  15. Under första världskriget utfärdades generalmoratorium på exekutivt indrivande av skulder i de flesta länder.
  16. Molnskogsreservatet kännetecknas av ständigt indrivande moln som ger skogen en kontinuerlig tillförsel och fukt.
  17. Afflecks uppgift var bland annat indrivande av skatt i trakten av Pielisjärvi där han blev beryktad för sina brutala metoder och för sin stora gårdvar.
  18. Efter att vulkanen Agung på den populära indonesiska turistön Bali fått ett mindre utbrott, och skickat stora askmoln flera kilometer upp i luften, har flygplatsen på grannön Lombok stängt på grund av indrivande aska.
  19. Operativt utsänds ett detachement vanligen för att rekognoscera, störa eller vilseleda fienden, erövra viktiga punkter i terrängen, skydda den egna styrkans flanker, indriva eller hindra fiendens indrivande av rekvisitioner och kontributioner, eller skydda eller anfalla transporter.
  20. Det visade sig att det i stadskassan fanns en brist på minst 1 000 riksdaler banko, något som berodde på oordning i förvaltningen, skatternas långsamma indrivande och medlens användande till ändamål vartill stadens inkomster ej bort användas, men också på inkomsternas otillräcklighet.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs indriva?

verb
aktiv passiv
grundform att indriva att indrivas
nutid indriver indrivs
dåtid indrev indrevs
supinum har|hade indrivit har|hade indrivits
imperativ indriv
particip
presens indrivande
perfekt en indriven
ett indrivet
den|det|de indrivna
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt