Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till informator

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder informator?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet informator?

 1. Av några långa brev till Linné är de flesta skrivna från Simonstown där Anders var informator för den holländske residentens barn.

  Det är tydligt att man satsade på döttrarnas skolgång; informator anställdes och god grund torde tidigt ha lagts för framtida författarskap och ryktbarhet.

  När Felix hade skickats bort för att undervisas av informator hade madame Kaldy beslutat att Adam måste utbildas så att han kunde bidra till återställandet av familjens förmögenhet och ställning.

  Den gången kunde en plats som informator i rätt familj och grundläggande kunskaper i den bibliska historien visa sig vara vägen rakt in i de fina salongerna.

  Han fick jobb som informator och kom att under ett par år tillbringa sin tid vid Gullmaren som lärare för två familjer Belfrage.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för informator

 1. informator, t. ex. 1617 = nyhögtyska, av latin =, till latin informāre, dana, bilda, bilda genom undervisning (varav svenska informera; se form).

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Torkel

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Tor och namnet Kettil, kittel eller hjälm: Tors hjälm.

  Torgny

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Tor och ordet gny: Tors gny, åska.

  Mest sökta

   Hur böjs informator?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen informatorinformatorninformatorerinformatorerna
   genitiven informatorsinformatornsinformatorersinformatorernas