Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till inkommensurabel

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder inkommensurabel?

  1. (om olika storheter) som inte kan jämföras || -t

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet inkommensurabel?

 1. En teori kan angripa ett problem från helt andra utgångspunkter än en med denna inkommensurabel teori och bådas hypoteser ändå visa sig vara användbara inom samma områden.

  Derrida citerar här Kierkegaard som i sin lilla skrift Fruktan och bävan beskriver denna paradox som en fördoldhet hos den enskilde som är inkommensurabel med det allmänna: Det etiska är som sådant det allmänna och som det allmänna också det uppenbara.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Inget namn

  Mest sökta

   Hur böjs inkommensurabel?

   adjektiv
   positiven inkommensurabel
   ett inkommensurabelt
   den|det|de inkommensurabla