/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till järnnätter

Hur upplevde du uppläsningen av järnnätter?

eller

Vad betyder järnnätter?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

järnnätter är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är fermt en synonym till raskt?

Hur används ordet järnnätter?

  1. En förklaring till namnet järnnätter kan vara att hjarn på fornisländska betyder frost eller skare.
  2. Under sommarhalvåret talas det ofta istället om frostnätter (järnnätter) på grund av att frost då primärt förväntas under nattetid.
  3. -Ända sedan forntiden har man pratat om järnnätter, när det kommer köldknäppar sent på våren och skördarna fryser bort, säger SVT:s meteorolog Lage Larsson.
  4. Det är den tuffa vintern följd en kall vår och järnnätter i början av sommaren som gjort att skördarna blivit låga över hela Västerbotten.
  5. Nu är järnnätterna med nattfrost här – mardrömmen för alla jordgubbsodlare.
  6. Det är de så kallade järnnätterna, som kan förekomma ända in i juni oroar inte minst de trädgårdsintresserade.
  7. I början av juni när de frostfarliga järnnätterna beräknas vara över börjar arbetet med att sätta ut de tusentals blommorna.
  8. Framförallt är det frost som kan ställa till det så först efter järnnätterna 8-10 juni vet vi om de klarat sig, säger han.
  9. I Norrbottens kustland har man en definitiv uppfattning att järnnätterna slutar den 8 juni, så att man efter det datumet kan plantera mandelpotatisen.
  10. Man kan titta på statistik och se att det ofta finns en period av ganska stadigt väder i början på juni, med klart men med kalla nätter, de som kallas järnnätterna.
  11. En vanlig uppfattning i Mellansverige är att järnnätterna inträffar första veckan i juni, speciellt natten till den 2 juni och nätterna mellan 13 och 18 juni.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2