Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder jetset?

Hur uttalas jetset?

 1. [jettsett]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet jetset?

 1. Efterfrågan på bilder på svenska kungabarn som växer in i ett europeiskt jetset är enorm.

  Worth var modehuset på allas läppar under många decennier och i nyutkomna Ladies av Johan Hakelius berättas om hur Englands och Amerikas jetset vallfärdade till Worth i Paris.

  Förutom att ägna sig åt sina shower på scen, TV och film, minglar hon bland all världens ledare och jetset där hon världsvant rör och för sig.

  Vackra omgivningar, ett bra klimat och många minnesmärken, bland annat en antik teater, har gjort staden till en populär turistort, inte minst för Europas kulturella elit och Italiens jetset.

  Det var där som Anita vadade ut i sin svarta aftonblåsa och blixtsnabbt blev symbolen för ett Italien som sprakade av ekonomisk boom och framtidsoptimism och där ett internationellt jetset festade hämningslöst på klubbarna längs Via Veneto.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Johanna

  Grekisk femininform av det hebreiska namnet Johannes: Herren är nådig.

  Besläktade namn: Janet, Janna, Jannie, Jeanna, Jeanne, Jen, Johanne, Jonna

  Mest sökta

   Hur böjs jetset?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativett jetsetjetsetetjetsetjetseten
   genitivett jetsetsjetsetetsjetsetsjetsetens