Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder kansler?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet kansler?

 1. Utredningen ska genomföras av stiftets generalvikarie Stjepan Biletic och kansler Miroslaw Dudek.

  Så mycket värda var alltså kansler Merkels och president Sarkozys tidigare deklarationer om att säga ifrån till Ryssland.

  Som ny kansler tog Merkel initiativet till det så kallade integrationstoppmötet och Tyskland har under Merkel även fått ett nationellt integrationsprogram.

  Hon blev kansler men tvingas att samregera med socialdemokraterna i en trög koalition.

  Han blev sedermera Gustav Vasas kansler och omtalas därför i ÄSF.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för kansler

 1. kansler, fornsvenska kancelær m. m, = fornnorska kanceller och så vidare, från medelhögtyska kanzeler, kanzelære, av senlatin cancellarius (engelska chancellor osv.), avledning av latin cancelli, galler, skrank, av ett skrank omgiven plats (vartill även nyhögtyska kanzel, predikstol), förminskningsord till cancer detsamma, som tolkats såsom genom dissimilation uppkommet av carcer, skrank, inhägnad m, m.; alltså egentligen om vissa ämbetsmän, som vid eller inom ett skrank överbragte eller kungjorde vissa meddelanden eller befallningar.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Björn

  Nordiskt namn som betyder björn.

  Bjarne

  Norskt namn som betyder björn.

  Besläktade namn: Björne, Björner

  Mest sökta

   Hur böjs kansler?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen kanslerkanslernkanslererkanslererna
   genitiven kanslerskanslernskanslererskanslerernas