Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till klå

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder klå?

(vardagligt ord)

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet klå?

  1. Flera ledande börser har under de senaste månadernas kursuppgång närmat sig nya rekord för sina ledande index och några ligger ännu närmare att klå det gamla rekordet än vad det svenska börsindexet gör.

    Därför är onsdagens landskamp på Friends Arena med största sannolikhet sista chansen att klå Sverige innan han drar sig tillbaka.

    Dessutom är var och varannan plötsligt händig pyrotekniker med mål att klå om inte hela området så åtminstone alla jobbiga grannar i eldfängd konst.

    Det behövs något annat om vänstern ska kunna klå den nya medkännande konservatismen.

    En hel skidvärld åker till Holmenkollen för att försöka klå norrmännen på deras egen hemmaplan.

    Trivsamheten och spänningsmomentet som ryms i att man som tittare kan klå i alla fall de taffligaste deltagarna vävs in i vartannat på ett oemotståndligt sätt.

    Men hon fick dåliga siffror i en färsk mätning som visade att folk uppger att de inte litar på henne och i ett par mätningar tror fler att det är att Obama som kan klå McCain.

    Den enda i släkten som jag kunde klå var faster Johanna och det var ingen uppmuntran för hon hade heller inte blivit gift.

    Hon säjer att hon ä rädd för att han en dag ska klå henne.

  2. Vad han lärt sig om konsten att klå folk skulle han utnyttja i motsatt riktning: han skulle bygga upp något tillsammans med detta folk.

  3. Kan du klå mig i håret?

    Klå min rygg så klår jag din.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

klå i ordbok från 1870

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för klå

  1. 1. klå, klia (trans.), kratsa, fornsvenska klā = fornisländska o. fornnorska klá (imperfekt kló, part. pf. kleginn), väl = anglosaxiska clawan st. v. (imperfekt ej belagt); jämför Psilander KZ 45: 263 n. 3. Enligt andra är klā en analogiskt bildad infinitiv till kleyja, imperfekt *kláða (jämför streyja, stráða osv.), med stark böjning efter fornisländska o. fornnorska flá, flå (fló, flegiun), slá, slå (sló, sleginn) osv.; men sannolikt är kleyja blott en grafisk variant för klǽja; det urgermanska *klaujan, som skulle ligga till grund för kleyja, synes dock i alla händelser föreligga i danska klø = svenska dialekt klöja. — En avljudsform se klia, som numera är både trans. o. intrans., medan klå endast har trans, betydelse — Rotbesläktat med klo; se d. o.; jämför även följande, klåda o. klösa. — I betydelse 'klå åt sig' 1558. Jämför särsk. uttryck klå och få, redan hos P. Månsson s. 681 o. i L. Petri Kr. 1559, i yngre fornsvenska: fla och kla til hopa (1508).
  2. 2. klå, ge stryk; ur en skämtsam användning av klå, klia (trans.); jämför t. ex. Them plägar iagh medh min yxa klåå' Chronander 1641 eller 'Om jag tager en käpp, så skal jag visserligen klå ribbenen på eder' Lagerström 1731; jämför samma användning av klia i våra dagars gatspråk. — Få klått, egentligen part. perf. av klå, beroende därpå att få i de nordiska fornspr. förbands med denna form av verbet; sydsvensk dialekt få slaget någon; numera uppfattas klått som ett oböjdt substantiv. I sydsvensk dialekt i stället med infin.: el. ge klå. — Jämför författare Ark. 15: 238.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

    Dagens namnsdag

    Teresia

    Latinsk variant av det spanska namnet Teresa, eventuellt relaterat till ön Thera.

    Terese

    Fransk variant av det spanska namnet Teresa och det latinska namnet Teresia, eventuellt relaterat till ön Thera.

    Besläktade namn: Teresa

    Mest sökta

      Hur böjs klå?

      verbDefinition: slå, lura, klia
      aktivpassiv
      grundformatt klåatt klås
      nutidklårklås
      dåtidklåddeklåddes
      supinumhar|hade klåtthar|hade klåtts
      imperativklå
      particip
      presensklående
      perfekten klådd
      ett klått
      den|det|de klådda
      oböjligt substantivDefinition: få klå
      oböjligt
      klå