/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till komediant

Hur upplevde du uppläsningen av komediant?

eller

Vad betyder komediant?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till komediant

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet komediant?

  1. Där uppträder den besatta människan som komediant på livets scen.
  2. Ordet har sedan använts i nedsättande mening ; dålig skådespelare, komediant.
  3. Missionskyrkan portförbjöd honom och tidningen Barometern beskrev honom som en komediant.
  4. En komediant var en person från forntida Rom som var kringresande skådespelare.
  5. Därefter har följt, Lord Nevermore (2000), Släkttrilogin, Drottningens chirurg (2006), Kungens komediant (2007) och Syster och bror (2009).
  6. En enskild kringresande komediant, den annars okända David Canitius, är den enda aktören vars namn man känner till.
  7. En komediant var förr en kringresande skådespelare, och ordet ansågs av kommunstyrelsen i Varberg vara ett passande namn på kulturhuset, med tydlig anknytning till kulturvärlden.
  8. En trupp komedianter kommer till byns samlingsplats och hälsas med jubel.
  9. Ulich var under 1680-talet ledare för ett teatersällskap som kallade sig Sachsiska komedianter.
  10. Bland dessa fanns Greve De la Gardies komedianter, en grupp adliga ungdomar som uppträdde för adeln.
  11. Bland dessa fanns Greve De la Gardie komedianter, en grupp adliga ungdomar som uppträdde för adeln.
  12. Såvitt känt var dock detta tillfälliga tillställningar och inget teatersällskap i stil med Greve De la Gardies komedianter.
  13. Senare spelade hon med i ett i ett sällskap bestående av holländska komedianter under ledning av Jan Baptist von Fornenbergh.
  14. Den italienska originaltiteln betyder komedianter och handlingen utspelar sig bland teaterfolk i byn Montalto i Kalabrien den 15 augusti 1865.
  15. Greve De la Gardies komedianter eller Gref De la Gardies comedianter, var ett svenskt teatersällskap, som cirka 1734-1737 var aktiva i Stockholm.
  16. Under mitten av 1800-talet och framåt uppfördes en rad värdshus och krogar samt etablissemang där komedianter, musikanter och innehavare av tittskåp, bild-och kasperteatrar höll till.
  17. I december nämns hur Mme Desroches och hennes make samt andra kvarvarande franska komedianter regelbundet höll proverb, små pjäser, varje tisdag och fredag i slutet av prinsarnas bjudningar.
  18. Vid mitten av 1800-talet och framåt uppfördes på Djurgårdsslätten en rad värdshus och krogar samt etablissemang där komedianter, musikanter och innehavare av tittskåp, bild-och kasperteatrar höll till.
  19. Från mitten av 1800-talet och framåt uppfördes här en rad värdshus och krogar samt andra nöjesetablissemang där komedianter, musikanter och innehavare av tittskåp och bild-och kasperteatrar stod för underhållning och förströelse.
  20. Här anlades efter 1800-talets mitt en park och ny bebyggelse, som bestod av en rad värdshus och krogar samt etablissemang där komedianter, musikanter och innehavare av tittskåp, bild-och kasperteatrar höll till.
  21. 1741 kommer en kunglig förordning om att ” alle judar, savoyarder, lindansare, komedianter med flera gycklar, vid namn de hava måge, tartare och zigeuner, som med varjehanda ogudaktighet, spådomar, lögn, tjuveri tillfoga menige man stort besvär och olägenhet ” omedelbart ska utvisas ur landet.
  22. Ett spanskt " luftspringarsällskap" uppträdde på Humlegården samma sensommar, Monsieur Pinsart de la Cours barnoperatrupp och Fransyska komedianter sjöng båda i Stora Bollhuset och på Eriksbergsteatern, men de blev alla utkonkurrerade av paret Spinacuta-Tronii.
  23. Kärntruppen i hans sällskap, som under denna tid hade sin glansperiod med uppförande av Offenbachs operetter, bestod av komedianter som Ferdinand Thegerström, Gustaf Bergström, Carl Gustaf Lindström, August Warberg, Charlotte Bergström och Anna de Wahl.
  24. De kom att kallas " Greve De la Gardies komedianter" på grund av det intresse de fick från sin främsta gynnare greve Magnus Julius De la Gardie och familjen De la Gardie, som var känd för sitt teaterintresse.
  25. Zerbinetta och hennes komedianter gör vad de kan för att muntra upp henne (Die Dame gibt mit trübem Sinn) men lyckas inte, så istället skickar Zerbinetta bort sina kamrater för att mellan fyra ögon berätta för Ariadne om sina egna livserfarenheter av män (Grossmächtige Prinzessin).
  26. Han bildade på 1730-talet tillsammans med Anders Johan von Höpken inom Stockholms högre kretsar ett amatörteatersällskap, Greve De la Gardies komedianter, som under hans ledning spelade på svenska, även offentligt, och vars verksamhet gav impulser till upprättandet av Svenska skådeplatsen 1737, där Olthoff till en början också var verksam.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs komediant?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en komediant komedianten komedianter komedianterna
genitiv en komediants komediantens komedianters komedianternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt