/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till kontrastera

Hur upplevde du uppläsningen av kontrastera?

eller

Vad betyder kontrastera?

Ur Ordboken

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

MATCHAD: adn-00000000000c3c9f
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Hur används ordet kontrastera?

 • Not: Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner.
  1. Den brasilianske sociologens skrifter gjorde det möjligt för Tannenbaum och likasinnade att kontrastera det brasilianska slaveriet gentemot det i deras ögon mycket värre slaveriet i USA:s sydstater.
  2. För att kontrastera kan en rapport från organisationen Norden nämnas.
  3. Att kontrastera sig själv mot väljarnas traditionella bild av Moderaterna var en viktig del av den kommunikationsplan som skulle göra Reinfeldt till statsminister.
  4. Vi har en tendens att lyfta fram det jobbiga och kontrastera det mot den fridfulla och glada drömjulen som avslutas med att alla samlas kring ett brädspel efter den lyckade julklappsutdelningen.
  5. Man hade redan en tradition med klassisk musik vid prisutdelningen och stärkte nu denna profil genom att kontrastera Stockholmskonserten mot den av populärmusik dominerade konserten i Oslo.
  6. För Fredrik Reinfeldt finns en uppenbar slutsats att dra utifrån mätresultaten: fortsätt att driva arbetslinjen och skapa så många chanser som möjligt att kontrastera den mot vänsterblocket i allmänhet och Mona Sahlin i synnerhet.
  7. Foucault återger en ögonvittnesskildring från tortyren och schavotteringen av kungamördaren Damien för att sedan kontrastera den med det tidsschema som internerna vid ett ungdomsfängelse tvingades underkasta sig.
  8. Strukturerade intervjuer var den kvalitativa teknik som användes för att försöka förstå det insamlade deskriptiva materialet från olika finansiella rapporter och kunna kontrastera det mot vad intervjurespondenterna framförde.
  9. Här förefaller resultaten från undersökningen av de finansiella rapporterna med många förändrade NGM kontrastera med intervjuresultaten.
  10. Triangulering har använts för att kontrastera information från olika källor och därmed bland annat få ordning på till synes divergerande information.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs kontrastera?

verb
aktiv passiv
grundform att kontrastera att kontrasteras
nutid kontrasterar kontrasteras
dåtid kontrasterade kontrasterades
supinum har|hade kontrasterat har|hade kontrasterats
imperativ kontrastera
particip
presens kontrasterande
perfekt en kontrasterad
ett kontrasterat
den|det|de kontrasterade
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
Välj lista

Välj vilken lista du vill spara ordet i, eller skapa en ny lista.


Skapa ny lista
Skapa ny lista

Fyll i ett namn för din nya lista och klicka på spara.

vara har sparats i listan min lista

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2