/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Visar resultat för koppor, menade du koppa?

Vad betyder koppor?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

koppor i sammansättningar

MATCHAD: adn-00000000000c3c9f
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är fermt en synonym till raskt?

Hur används ordet koppor?

  1. Hetaste hudvårdsprodukten i hemmet heter Pox Clin och är ett kylande mousse som lindrar kliande koppor på små kroppar.
  2. Ofta vanställs patienten i groteska former med utslag av koppor över hela kroppen eller med utväxt av koextremiteter eller andra koorgan.
  3. Detta trots att mamman påpekade att dottern hade koppor över hela kroppen och att det kanske kunde vara vattkoppor.
  4. Pocker var egentligen namnet på koppor, den typ av sjukdomar som yttrar sig på huden.
  5. Egentligen står pocker för koppor, syfilis, som man önskade skulle drabba ens fiender.
  6. Som lärare åtnjöt han stort anseende och förvärvade sig genom sina många försök (rörande skabb, rabies, koppor och fågelsjukdomar med mera) stora förtjänster om veterinärvetenskapens utveckling.
  7. Dessutom skrev han om blåssten, koppor med mera, redogjorde 1816 för sina iakttagelser vid krigssjukhusen efter slaget vid Waterloo samt utgav William Cullens arbeten (1827) liksom en levnadsteckning över denne läkare (2 band, 1832).
  8. Bothwell kom att leda en sammansvärjning mot Darnley och när han låg sjuk i koppor i Kirk of Fields i Edinburgh i början av 1567 sprängdes hans hus i luften ; hans kropp återfanns i närheten.
  9. Strax därefter reste han med statsunderstöd till England, för att studera den i Sverige dittills okända koppympningen, och efter hemkomsten utgav han 1756 en grundlig Berättelse om koppors ympande (översatt till tyska och engelska).
  10. Det var dottern Christina som avled av kopporna i Wismar 1704.
  11. Ulrika Strömfelt gifte sig 1756 med överståthållaren friherre Carl Sparre och fick en son, som avled i kopporna.
  12. År 1770 belönades han med adelskap belönad för att han ympat kopporna på de kungliga barnen, och ständerna bekostade hans introduktion på Riddarhuset.
  13. Då Elisabet fick veta att hon hade fått kopporna, ska hon ha bett om en spegel för att få ett sista minne av sin skönhet innan den försvann.
  14. När han avled i kopporna ersattes han av sin bror, hertig Frans Stefan av Lothringen (regerade som Frans I), som kom till Wien 1723 och levde där fram tills han ärvde tronen i Lothringen 1729.
  15. Stuhlmann for 1888 med understöd av Vetenskapsakademien i Berlin till Tyska Östafrika för zoologiska studier, ingick under arabupproret som officer i tyska skyddstruppen, åtföljde sedan Schnitzer (Emin Pascha) på dennes tåg till det inre och sändes, sedan kopporna utbrutit i lägret, 1891 med de friska i förväg till Viktoriasjön, där han förgäves inväntade Schnitzer, och färdades tillbaka till kusten med sina samlingar.
/1004363/HBSynonymerMobilBot
Nyhet

Historik för koppor

 • koppor, 1685 (swijnakoppor), Florinus 1695 (kåppar) = danska kopper, omställning av pocker (se d. o.).

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2