Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder kreti och pleti?

Vanligt folk

Exempel: "Det är ingen restaurang för kreti och pleti"

Uttryck och ordspråk sammanställda av Sinovum Media.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder kreti och pleti?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet kreti och pleti?

 1. Givetvis dög det inte att låta kreti och pleti uppta all matlagningstid på här viset.

  Det var istället medborgarnas önskan om ökat inflytande och rätt även för kreti och pleti att välja skola och omsorgsform.

  Ett minst lika starkt skäl för Tiger Woods val är att kreti och pleti inte har tillträde till den exklusiva banan och att han därför lär bli förskonad hånfulla kommentarer från de inbjudna åskådarna.

  Det misstänkte att innehållet var förgripligt och eftersom det kunde läsas av kreti och pleti också farligt.

  När kreti och pleti gör sådant kallas det förfalskning och leder till fängelsestraff.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för kreti och pleti

 1. kreti och pleti, folk utan börd, bildning eller samhällsställning, egentligen hebr. o. benämning på konung Davids livvakt (2 Sam. 8: 18, 1 Kon. 1: 38 m. fl.), med för övrigt något oviss betyd.; kreti betecknar emellertid en filisteisk stam. o. sannolikt har pleti ursprungligen haft en liknande innebörd. — I äldre nysvenska stundom i samma betydelse: herr omnes, efter medellågtyska her omnes o. nyhögtyska herr omnes, till latin omnes, alla.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Desideria

  Latinskt namn med betydelsen önskad.

  Desirée

  Fransk form av det latinska namnet Desideria: önskad.

  Mest sökta