Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder latin

Vad betyder latin?

  1. språket i det forntida Rom (som också blev den romersk-katolska kyrkans språk) || -et

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet latin?

 1. Han tillkännagav detta personligen på måndagen på latin under konsistoriet för helgonförklaring av martyrerna från Otranto.

  Jag hade trivts utomordentligt som lärare i latin och grekiska i ett landsortsläroverk!

  För den språkligt begåvade var latin och grekiska intellektuella statussymboler som var lättare att uppnå än många mer materiella sådana.

  Bebo Valdés var en av grundarna av musikgenren latin jazz och förde in afrikanska rytmer i den kubanska musiken och utvecklade även den kubanska mambon.

  Scania är inte bara lastbilar utan även latin för Skåne.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för latin

 1. latin, förr även den-kön, t. ex. Leopold = fornsvenska (jämte -a, -e), danska = medelhögtyska latin (nyhögtyska latein) och så vidare, av latin latīnum o. latīna, substantiver. av adjektiv latīnus, till landsn. Latium; sedan länge (dock äldst på ljudhistoriskt oantagligt sätt) tolkat som 'slättlandet' i motsats till den sabinska bergsbygden; enligt Persson Indog. Wortf. s. 198 av urindoeuropeiska *stlati̯om eller *tlati̯om till urindoeuropeiska roten (s)lelā, (s)tele, utbreda, i t. ex. latin lātus, bred, tellus, jord, fornslaviska po-stelja, bädd, och så vidare (se tilja); möjligheten av icke-indoeur. ursprung är dock icke utesluten.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Torkel

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Tor och namnet Kettil, kittel eller hjälm: Tors hjälm.

  Torgny

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Tor och ordet gny: Tors gny, åska.

  Mest sökta

   Hur böjs latin?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativett latinlatinet
   genitivett latinslatinets