Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Hur används ordet n-genus

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla
Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet n-genus?

 1. I dag används kategorierna utrum (eller n-genus) och neutrum (eller t-genus), två varandra uteslutande och kompletterande genusgrupper.

  Apelsin har vanligen n-genus (en apelsin, apelsinen), men t-genus förekommer i stora delar av Sverige (ett apelsin, apelsinet).

  Ett substantiv är antingen utrum, som även kallas " reale" eller " n-genus", eller så är det neutrum, som även kallas " t-genus".

  Reale kallas i svenska grammatikor ibland för n-genus, bland annat på grund av att suffixet för bestämd form är -(e) n (saken).

  Man skiljer visserligen på naturligt genus (ibland kallat sexus) i pronominalsystemet, men substantiven är inte indelade i genuskategorier som svenskans n-genus och t-genus.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Rösta på användares bidrag

Är bleke en bra synonym till ordet lugn?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Inget namn

  Mest sökta

   Hur böjs n-genus?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativett n-genusn-genuset
   genitivett n-genusn-genusets