Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder nativitet?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet nativitet?

 1. Å andra sidan har vi stater med relativt sett högre nativitet som Frankrike och de nordiska länderna.

  Även om USA har lyckats uppnå hög kvinnlig förvärvsfrekvens och hög nativitet utan en utbyggd offentlig sektor är detta knappast en framkomlig väg i Europa med dess starka traditioner av kollektivt välfärdsansvar.

  Eftersom minoritetsfolken har högre nativitet är det ryssarna som blir mycket färre.

  Skälen till detta är uppenbara: albanerna utgör redan en femtedel av befolkningen i dagens Serbien och skulle genom sin höga nativitet snart vara en dominerande faktor i varje serbisk stats inrikespolitik.

  Mot bakgrund av att ett lands nativitet brukar betraktas som ett mått på medborgarnas optimism och framtidstro är det kanske inte så märkligt att just familjepolitiken fått en framskjuten roll i denna valrörelse.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Liknande ord till nativitet

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Joel

  Hebreiskt namn som betyder Jahve är Gud.

  Judit

  Hebreiskt namn som betyder judinna.

  Besläktade namn: Jutta, Jytte

  Mest sökta

   Hur böjs nativitet?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativen nativitetnativiteten
   genitiven nativitetsnativitetens