Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Hur används ordet obevisbar?

 1. Härav följer, att om S är konsistent, så är G både sann och obevisbar.

  Det säger att, om ett formellt system S för aritmetik är konsistent, så är det möjligt att konstruera en sats G, som är sann men obevisbar i detta system.

  Att det i ett konsistent system kunde konstrueras en sats, som i systemet kunde bevisas vara såväl sann som obevisbar var det som Gödel gjort möjligt med hjälp av uppfinningen, Gödelnumrering.

  En uppgift om att Olof skulle ligga begravd i Husaby i Västergötland härstammar från 1740-talet och är lika obevisbar som de 100-200 år äldre uppgifterna att han är begravd i Skara eller Linköping.

  Den är använd i nätdiskussioner av ateister eller religionskritiker för att driva med teisters tro på obevisbara och ofta logiskt motsägelsefulla gudomligheter.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla
Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Linda

  Spansk kortform av namnen Belinda och Rosalinda, som sannolikt kommer från det forntyskan och betyder den späda.

  Besläktade namn: Belinda

  Mest sökta

   Hur böjs obevisbar?

   adjektiv
   positiven obevisbar
   ett obevisbart
   den|det|de obevisbara